Wołowina zapiekana II

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przepis pochodzi z książki Stanisława Włodka "Zapiekanki, suflety, tarty"

Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 15 minut

450 g wołowiny
750 g ziemniaków
4-5 jaj
3 cebule
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
1 - 2 łyżki pasty pomidorowej


Ziemniaki ugotować, pokrajać w plasterki.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, gdy zacznie sie rumienić włożyć mięso i razem przesmażyć, następnie dodać pastę pomidorową, szklankę rosołu przyprawić solą, pieprzem, przykryć i dusić 15-20 minut.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć na dnie warstwę ziemniaków (2/3), masę mięsną, przkryć warstwą ziemniaków, zalać jajkami ubitymi z mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st. na 15 minut.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Jak ja uwielbiam proste i szybkie dania
icon_lol.gif


Maryna, powiedz mi tylko czy dobrze rozumuję: pasta pomidorowa to koncentrat pomidorowy
gruebel_2.gif
czy może chodzi o coś innego??
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Alicjanko, żywcem przepisałam z książki...
icon_lol.gif
Autor napisał pasta. Myślę, że lepsza będzie mieszanka koncentratu z rosołem, bulionem albo zwykłą wodą, bo sam koncentrat dość gęsty jest.
A może gęsty sok pomidorowy z kartonika - passata to sie bodaj nazywa.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Smacznie brzmi i łatwiutkie - napaliłam się
mniam.gif
zrobię niebawem.

Co do tej passaty - ostatnio kupiłam w celu zastosowania w sosie greckim - firmy Victoria kartonik czerwono zielony - zastosować zastosowałam - ale w smaku toto jakieś gorzkawe - w końcu i tak musiałam dodać tradycyjnego koncentratu bo kwaskowości nie było jakiej oczekiwałam. Może innych firm lepsza?