- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki Stanisława Włodka "Zapiekanki, suflety, tarty"
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 15 minut
450 g wołowiny
750 g ziemniaków
4-5 jaj
3 cebule
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
1 - 2 łyżki pasty pomidorowej
Ziemniaki ugotować, pokrajać w plasterki.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, gdy zacznie sie rumienić włożyć mięso i razem przesmażyć, następnie dodać pastę pomidorową, szklankę rosołu przyprawić solą, pieprzem, przykryć i dusić 15-20 minut.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć na dnie warstwę ziemniaków (2/3), masę mięsną, przkryć warstwą ziemniaków, zalać jajkami ubitymi z mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st. na 15 minut.
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 15 minut
450 g wołowiny
750 g ziemniaków
4-5 jaj
3 cebule
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
1 - 2 łyżki pasty pomidorowej
Ziemniaki ugotować, pokrajać w plasterki.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, gdy zacznie sie rumienić włożyć mięso i razem przesmażyć, następnie dodać pastę pomidorową, szklankę rosołu przyprawić solą, pieprzem, przykryć i dusić 15-20 minut.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć na dnie warstwę ziemniaków (2/3), masę mięsną, przkryć warstwą ziemniaków, zalać jajkami ubitymi z mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st. na 15 minut.