Kurczak po włosku*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wklejam to link do https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1..."]kurczaka, którego umieściłam jakiś czas temu w kuchni włoskiej, bo obawiam się, że może tam trochę ginie... Polecam go szczerze, bo to naprawdę niezwykle smaczny i delikatny kurczaczek

2-4 udka kurczaka
kilka plasterków szynki
2 pomidory
czosnek
sól
czarny pieprz
majeranek
słodka papryka


Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 min., by przeszedł przyprawami.
W rondelku rozgrzać olej, zrumienić kurczaka z obu stron. Wyjąć.
Przesmażyć szynkę pokrojoną w paseczki, dodać spory, przeciśnięty ząbek czosnku.
Włożyć kurczaka i zalać gorącym bulionem, tak, by bulion przykrył mięso.

Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dwie łyżeczki majeranku (świeżo roztartego w dłoniach), łyżeczkę słodkiej papryki i świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min, aż kurczak będzie miękki.
Wyjąć kurczaka, sos zagęścić mąką, wymieszać, włożyć ponownie kurczaka, zagotować.

Najlepiej smakuje z ryżem, gdy ryż poleje się sosem z paseczkami szynki.
Takiego kurczaczka jadłam we Florencji, nosił on nazwę "Kurczak Papieski"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
zapowiada się smacznie.Poszedł do ulubionych
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dodaję zdjęcie

w_oski.JPG
 

Załączniki

  • w_oski.JPG
    w_oski.JPG
    119.5 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ to udka, nie trzeba mnie było namawiać. Był dzisiaj na obiad. Moja pięciomiesięczna wnuczka oczywiście nie jadła, ale za to mój syn i owszem. Resztę zabrał do domu. I jak tu nie powtórzyć?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Aha, zapomniałam dodać, że podałam z makaronem, a nie z ryżem. Było doskonałe. Do tego sałata z sosem winegret.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Seniorko, ogromnie się cieszę
icon_biggrin.gif
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Był dziś na obiad.