- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wklejam to link do https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1..."]kurczaka, którego umieściłam jakiś czas temu w kuchni włoskiej, bo obawiam się, że może tam trochę ginie... Polecam go szczerze, bo to naprawdę niezwykle smaczny i delikatny kurczaczek
2-4 udka kurczaka
kilka plasterków szynki
2 pomidory
czosnek
sól
czarny pieprz
majeranek
słodka papryka
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 min., by przeszedł przyprawami.
W rondelku rozgrzać olej, zrumienić kurczaka z obu stron. Wyjąć.
Przesmażyć szynkę pokrojoną w paseczki, dodać spory, przeciśnięty ząbek czosnku.
Włożyć kurczaka i zalać gorącym bulionem, tak, by bulion przykrył mięso.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dwie łyżeczki majeranku (świeżo roztartego w dłoniach), łyżeczkę słodkiej papryki i świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min, aż kurczak będzie miękki.
Wyjąć kurczaka, sos zagęścić mąką, wymieszać, włożyć ponownie kurczaka, zagotować.
Najlepiej smakuje z ryżem, gdy ryż poleje się sosem z paseczkami szynki.
Takiego kurczaczka jadłam we Florencji, nosił on nazwę "Kurczak Papieski"
2-4 udka kurczaka
kilka plasterków szynki
2 pomidory
czosnek
sól
czarny pieprz
majeranek
słodka papryka
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 min., by przeszedł przyprawami.
W rondelku rozgrzać olej, zrumienić kurczaka z obu stron. Wyjąć.
Przesmażyć szynkę pokrojoną w paseczki, dodać spory, przeciśnięty ząbek czosnku.
Włożyć kurczaka i zalać gorącym bulionem, tak, by bulion przykrył mięso.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, dwie łyżeczki majeranku (świeżo roztartego w dłoniach), łyżeczkę słodkiej papryki i świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku.
Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min, aż kurczak będzie miękki.
Wyjąć kurczaka, sos zagęścić mąką, wymieszać, włożyć ponownie kurczaka, zagotować.
Najlepiej smakuje z ryżem, gdy ryż poleje się sosem z paseczkami szynki.
Takiego kurczaczka jadłam we Florencji, nosił on nazwę "Kurczak Papieski"
Ostatnią edycję dokonał moderator: