Holenderski chleb cukrowy

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
350 g mąki pszennej
30 g drożdży
pół łyżeczki soli
szklanka mleka
łyżka rumu
3/4 łyżki cynamonu
300 g cukru w kostkach (?)

Z mąki, drożdży i mleka zarobić ciasto.
Po pierwszym wyrośnięciu dodać rum, sól i wyrabiać ręka co najmniej 10 minut. Kulę ciasta obtoczyć w mące i włożyć z powrotem do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut.
Blachę lub formę posmarować tłuszczem.
Cynamon zmieszać z cukrem i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto kilka minut, potem ukształtować chleb i włożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wstawić do gorącego piekarnika (200-220 st) i piec 30-35 minut.
Powierzchnię chleba przed pieczeniem spryskać wodą.
Po upieczeniupozostawić chleb w formie, żeby dobrze ochłódł.
Ten rodzaj chleba jest nieco gliniasty, ale smaczny.

Tyle przepis pochodzący z "Kuchni holenderskiej" Zbigniewa i Joke Żyliczów.
Mnie osobiście zastanawia ten cukier w kostkach. Może w Holandii kostkowy cukier jest inny niż w Polsce. Jakoś sobie nie wyobrażam wyrabiania ręką chleba zawierającego cukrowe kostki.
300 g cukru na 350 g mąki to dość dużo.

Zostałam poproszona o przepis, to z przyjemnościa wielka go wklepuję, ale za efekty nie ręczę ....
icon_lol.gif