- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
Z tej strony Wielkiej Wody modne sa ciasteczka na dwa ugryzienia.
Ciekawe z ilu takich "malenstw" sklada sie porcja?
110g gorzkiej czekolady
3/4 szkl masla
2 szkl cukru (to musze jeszcze zbadac, bo wyglada mi za duzo) - 1 i 1/2 z czekolada deserowa jest ok
3 jajka
1 lyzeczka extraktu wanilii
2 szkl maki
Piec rozgrzac do temp. 350 (175) stopni.
Czekolade i maslo rozpuscic. Najlatwiej w mikrofalowce - w misce w ktorej bedziemy przygotowywac mase.
Dodac cukier i wymieszac. Kiedy przestygnie wymieszac z jajkami i wanilia. Na koniec dodac make i wymieszac do uzyskania gladkiej masy.
Wstawic do lodowki na min. 15 min. Po czym formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i ukladac na natluszczonej blasze w odleglosci 3-4 cm od siebie.
Piec 8 min. Pozwolic odpoczac na blasze jeszcze 1 minute (w tym czasie mozna je przybrac orzechami, migdalami, chipsami czy zygzakami z czekolady...) i studzic na kratce.
wychodzi okolo 5 tuzinow.
extrakt wanilli to po prostu zapach. Tyle, ze tu dostepny jest i naturalny i wanilinowy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: