PESTO ALLA GENOVESE
100 g lisci bazylii / samych lisci, bez lodyzek /
50 g orzeszkow piniowych
60 g startego sera parmigiano reggiano
30 g startego sera pecorino / ja uzylam pecorino romano /
1-2 zabki czosnku
1-2 szczypty grubej soli morskiej
1-2 kostki lodu
oliwa extravergine wg uznania
- umyc liscie bazylii / delikatnie bez zgniatania / i bardzo dokladnie
wysuszyc
- wlozyc do blendera liscie bazylii, orzeszki piniowe, parmigiano i pecorino,
kostki lodu i sol
- miksowac z przerwami nie dopuszczajac do zagrzania sie pesto / maja temu
zapobiec kostki lodu /
- otworzyc dzbanek, zgromadzic pesto na dnie i dodac oliwe extravergine /
ilosc wg uznania az do uzyskania pozadanej konsystencji /
- przelozyc pesto do sloika zamykanego hermetycznie, zalac cienka warstwa
oliwy i wstawic do lodowki
- przechowywac w lodowce do tygodnia
Do robienia pesto najlepszy jest mozdzierz, ale mozna uzyc blendera lub
malego miksera / uzywajac mozdzierza mozna wlac mniej oliwy /.
Miksowac z przerwami, mozliwie najkrocej, aby pesto sie nie rozgrzalo.
Dodatkowo aby uniknac rozgrzania , mozna wczesniej wstawic pusty dzbanek
misera do zamrazalnika / na 5 minut /.
W Ligurii smak pesto lagodzi sie czasem dodajac 2-3 lyzki sera typu
twarogowego o smaku kwaskowym albo typu “robiola”.
Pesto mozna mrozic: starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto
nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /.
Niektorzy mroza razem z serem, inni sa absolutnie przeciwni mrozeniu.
Pesto nie powinno byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.
Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac
i podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: trofie, tagliatelle, lasagne,
cannelloni, farfalle, linguine, a takze jako sos do gnocchi.
Mozna je takze dodawac do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej.
Glownym daniem z pesto jest makaron typu trofie z zielona fasolka szparagowa
i ziemniakami pokrojonymi w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej
pozniej wrzucony zostanie makaron /.

100 g lisci bazylii / samych lisci, bez lodyzek /
50 g orzeszkow piniowych
60 g startego sera parmigiano reggiano
30 g startego sera pecorino / ja uzylam pecorino romano /
1-2 zabki czosnku
1-2 szczypty grubej soli morskiej
1-2 kostki lodu
oliwa extravergine wg uznania
- umyc liscie bazylii / delikatnie bez zgniatania / i bardzo dokladnie
wysuszyc
- wlozyc do blendera liscie bazylii, orzeszki piniowe, parmigiano i pecorino,
kostki lodu i sol
- miksowac z przerwami nie dopuszczajac do zagrzania sie pesto / maja temu
zapobiec kostki lodu /
- otworzyc dzbanek, zgromadzic pesto na dnie i dodac oliwe extravergine /
ilosc wg uznania az do uzyskania pozadanej konsystencji /
- przelozyc pesto do sloika zamykanego hermetycznie, zalac cienka warstwa
oliwy i wstawic do lodowki
- przechowywac w lodowce do tygodnia
Do robienia pesto najlepszy jest mozdzierz, ale mozna uzyc blendera lub
malego miksera / uzywajac mozdzierza mozna wlac mniej oliwy /.
Miksowac z przerwami, mozliwie najkrocej, aby pesto sie nie rozgrzalo.
Dodatkowo aby uniknac rozgrzania , mozna wczesniej wstawic pusty dzbanek
misera do zamrazalnika / na 5 minut /.
W Ligurii smak pesto lagodzi sie czasem dodajac 2-3 lyzki sera typu
twarogowego o smaku kwaskowym albo typu “robiola”.
Pesto mozna mrozic: starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto
nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /.
Niektorzy mroza razem z serem, inni sa absolutnie przeciwni mrozeniu.
Pesto nie powinno byc nigdy gotowane ani rozgrzewane.
Dodawanie do makaronu:
Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej
gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac
i podawac natychmiast.
Pesto mozna dodawac do makaronow typu: trofie, tagliatelle, lasagne,
cannelloni, farfalle, linguine, a takze jako sos do gnocchi.
Mozna je takze dodawac do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem
kasztanowej.
Glownym daniem z pesto jest makaron typu trofie z zielona fasolka szparagowa
i ziemniakami pokrojonymi w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej
pozniej wrzucony zostanie makaron /.