Drozdzowa korona / wersja maszynowa /

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Cucina_026.jpg

Cucina_027.jpg

Cucina_028.jpg

PAN BRIOCHE DOLCE, czyli DROZDZOWA KORONA

Za strona:
http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html

Zrobilam ja z polowy skladnikow / wyszly dwie, w originale szesc /.

500 g maki wysokoglutenowej manitoba
25 g swiezych drozdzy
100 ml cieplego mleka plus 100 ml do drozdzy
125 g jajek / calych i roztrzepanych widelcem: 3 wazyly wiecej, wiec reszta
posluzyla do posmarowania ciasta /
6 g soli
100 g cukru / w originale aromatyzowanego pomarancza /
100 g stopionego masla / w originale miekkiego zimnego /
wanilia lub smazona skorka pomaranczowa dla nadania aromatu
cukrowe kuleczki do posypania / moze tez byc kruszonka /

Oryginalny przepis zaleca uzycia robota planetarnego, ja skorzystalam z
nieocenionej pomocy maszyny do chleba.

- przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na
kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego /
- dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w
pozostalych 100 ml cieplego mleka
- dodac 2 rozbite widelcem jajka i polowe stopionego masla
- wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie
planetarnym /
- po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc
miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja
uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta /
- przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do
wyrosniecia / nawet na cala noc /
- rano, po wyjeciu ciasta z wiaderka, nalezy podzielic je na 2 / lub 3 /
cresci, podsypujac 1-2 lyzkami maki
- nadac ciastu forme plaska i okragla
- brzeg ciasta naciac 12 razy / zachowujac rowne odstepy, naciecia powinny
byc krotkie /: zdjecie nr 1 / widac, ze nie sa dociete, ale potem to
poprawilam /
- pozakladac na siebie po 2 czesci / sposobem “noga na noge “ /: zdjecie nr 2
- wstawic ciasto do lekko cieplego piekarnika na 1 godzine / powinno jeszcze
sporo urosnac /
- posmarowac pozostawionym uprzednio jajkiem
- posypac cukrem w kuleczkach / przed samym pieczeniem: ja mialam dzisiaj
zdezorganizowany poranek i mi nasiakly, co widac /
- piec w temperaturze 180°C przez okolo 25 minut / od 20 minuty kontroluje
przebieg pieczenia /
- ostudzic na tzw. “kratce”
 

Załączniki

  • Cucina_026.jpg
    Cucina_026.jpg
    37.3 KB · Wyświetleń: 4
  • Cucina_027.jpg
    Cucina_027.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 4
  • Cucina_028.jpg
    Cucina_028.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
świetny kształt! Witaj Linn
wink.gif
wink.gif
wink.gif
cvety.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Czesc!
Takich ciekawych ksztaltow mam kolejce do pieczenia wiele / zgromadzonych na roznych blogach /, ale jest jeden maly problem: kalorie...
cry_1.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow, co za cudo
mniam.gif
Zapisane !
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Niekoniecznie: ciast drozdzowych jest bez liku, ale rozne formy mozna robic ze znanego nam ciasta. Musze zebrac linki i wstawic je w jednym miejscu: chyba owtowrze link piekarniczy / a moze juz taki jest, zobacze: na razie zmykam na silownie /.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,425
113
Linn @ 8 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=429320Zrobilam ja z polowy skladnikow / wyszly dwie, w originale szesc /.

500 g maki wysokoglutenowej manitoba
25 g swiezych drozdzy
100 ml cieplego mleka
125 g jajek / calych i roztrzepanych widelcem: 3 wazyly wiecej, wiec reszta
posluzyla do posmarowania ciasta /
6 g soli
100 g cukru / w originale aromatyzowanego pomarancza /
100 g stopionego masla / w originale miekkiego zimnego /
wanilia lub smazona skorka pomaranczowa dla nadania aromatu
cukrowe kuleczki do posypania / moze tez byc kruszonka /

- dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w
pozostalych 100 ml cieplego mleka

- dodac 2 rozbite widelcem zoltka i polowe stopionego masla
Chciałam jutro zrobić, ale jak się wczytałam, to coś mi tu nie pasuje. W składnikach jest 100 ml mleka - w opisie 2 razy 100 ml; w składnikach są całe jajka - w opisie żółtka.

To jak ma być w końcu być prawidłowo
icon_question.gif
gruebel_2.gif
Piszesz, że robiłaś z połowy. Pewnie coś pomyliłaś przy wpisywaniu tych połówek ilości.
icon_wink.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Niestety przepisy mam w 2 wersjach jezykowych i czasem cos przeocze tlumaczac.
Mleka jest 100 ml plus to do drozdzy.
A zamiast zoltka ma byc jajka.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,348
1,425
113
Zrobiłam. Niezbyt trzymałam się przepisu (bardzo skróciłam czasy wyrastania), bo zaczęłam o 7 wieczorem, a już kawał zjadłam na gorąco. Tak mi wyszła:

R__ne_006.jpg

R__ne_009.jpg

Trochę niezgrabna, bo pomyliłam się w liczbie nacięć i musiałam potem kombinować.
Bardzo dobra, niezbyt słodka, puchata i leciutka. Tylko wg mnie to raczej bułka drożdżowa taka do mleka na śniadanie, a nie ciasto.
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • R__ne_006.jpg
    R__ne_006.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 1
  • R__ne_009.jpg
    R__ne_009.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 1

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wyciagam jeszcze ten przepis. Prostszy niz angelica.
 

Agnieszka.J

Member
Sty 20, 2009
2
0
0
Pewnie głupie pytanie zadaję, ale co tam... "500 g maki wysokoglutenowej manitoba" może to być zwykła mąka? Nie posiadam takowej , a nawet nie wiem gdzie kupić...