


PAN BRIOCHE DOLCE, czyli DROZDZOWA KORONA
Za strona:
http://ilcuocodartificio.blogspot.com/index.html
Zrobilam ja z polowy skladnikow / wyszly dwie, w originale szesc /.
500 g maki wysokoglutenowej manitoba
25 g swiezych drozdzy
100 ml cieplego mleka plus 100 ml do drozdzy
125 g jajek / calych i roztrzepanych widelcem: 3 wazyly wiecej, wiec reszta
posluzyla do posmarowania ciasta /
6 g soli
100 g cukru / w originale aromatyzowanego pomarancza /
100 g stopionego masla / w originale miekkiego zimnego /
wanilia lub smazona skorka pomaranczowa dla nadania aromatu
cukrowe kuleczki do posypania / moze tez byc kruszonka /
Oryginalny przepis zaleca uzycia robota planetarnego, ja skorzystalam z
nieocenionej pomocy maszyny do chleba.
- przesiac make razem z sola / przed przesianiem ogrzalam ja na
kaloryferze /, wsypac do maszyny do chleba / robota planetarnego /
- dodac drozdze rozpuszczone w 100 ml cieplego mleka i cukier rozpuszczony w
pozostalych 100 ml cieplego mleka
- dodac 2 rozbite widelcem jajka i polowe stopionego masla
- wlaczyc program wyrabiania ciasta, czyli Dough / wyrabiac w robocie
planetarnym /
- po kilku minutach dodac reszte stopionego masla / ciasta powinno wyjsc dosc
miekkie /, upewnic sie, czy na sciankach wiaderka nie zostala maka / ja
uzywam do tego celu tzw. miekkich lopatek do ciasta /
- przykryc maszyne / lub ciasto wyrobione recznie / i zostawic ciasto do
wyrosniecia / nawet na cala noc /
- rano, po wyjeciu ciasta z wiaderka, nalezy podzielic je na 2 / lub 3 /
cresci, podsypujac 1-2 lyzkami maki
- nadac ciastu forme plaska i okragla
- brzeg ciasta naciac 12 razy / zachowujac rowne odstepy, naciecia powinny
byc krotkie /: zdjecie nr 1 / widac, ze nie sa dociete, ale potem to
poprawilam /
- pozakladac na siebie po 2 czesci / sposobem “noga na noge “ /: zdjecie nr 2
- wstawic ciasto do lekko cieplego piekarnika na 1 godzine / powinno jeszcze
sporo urosnac /
- posmarowac pozostawionym uprzednio jajkiem
- posypac cukrem w kuleczkach / przed samym pieczeniem: ja mialam dzisiaj
zdezorganizowany poranek i mi nasiakly, co widac /
- piec w temperaturze 180°C przez okolo 25 minut / od 20 minuty kontroluje
przebieg pieczenia /
- ostudzic na tzw. “kratce”
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: