Kurczę pieczone nieco egzotyczne

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg From kebebs to curries

Kupić kurczaka :D
Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na udkach i na piersiach
Kurczaka położyć w zaarodpornym naczyniu wyłożonym sporym kawałkiem folii
aluminiowej (na tyle dużym, żeby się nim dało „owinąć” kurczaka)
Zmiksować:
4 łyżki soku z cytryny
3 cm obranego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili świeże
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy
1 łyżkę kminu rzymskiego (u mnie black cumin seeds)
1 łyżkę kolendry w proszku

Tak przygotowaną pastą natrzeć porządnie kurczaka (od środka również)
Odstawić na 30 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Kurczaka posypać chili w proszku (ilość wg własnego widzimisię) i pieprzem
Zawinąć w folię
Piec przez 1 h
Folię otworzyć i piec kolejne 15 minut, polewając sosem, który powstał podczas
pieczenia (nie będzie go dużo)

oxlJ5qfmVF5Q4O1MPX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Marghe, zrobiłam wczoraj
icon_exclaim.gif


Co prawda, dałam udka, zamiast całego kurczaka. Miałam z nich robić coś innego, ale zobaczyłam Twój przepis
icon_mrgreen.gif


To jest naprawdę przepyszne, aromatyczne, mięciutkie, dzieki pieczeniu w fiolii mięso się nie przesusza i lepiej przechodzi przyprawami. A potem można je sobie ładnie zrumienić.
icon_biggrin.gif


Bardzo smakowity przepis
bussi.gif


wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: