- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
wg From kebebs to curries
Kupić kurczaka
Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na udkach i na piersiach
Kurczaka położyć w zaarodpornym naczyniu wyłożonym sporym kawałkiem folii
aluminiowej (na tyle dużym, żeby się nim dało „owinąć” kurczaka)
Zmiksować:
4 łyżki soku z cytryny
3 cm obranego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili świeże
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy
1 łyżkę kminu rzymskiego (u mnie black cumin seeds)
1 łyżkę kolendry w proszku
Tak przygotowaną pastą natrzeć porządnie kurczaka (od środka również)
Odstawić na 30 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Kurczaka posypać chili w proszku (ilość wg własnego widzimisię) i pieprzem
Zawinąć w folię
Piec przez 1 h
Folię otworzyć i piec kolejne 15 minut, polewając sosem, który powstał podczas
pieczenia (nie będzie go dużo)
Kupić kurczaka
Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia na udkach i na piersiach
Kurczaka położyć w zaarodpornym naczyniu wyłożonym sporym kawałkiem folii
aluminiowej (na tyle dużym, żeby się nim dało „owinąć” kurczaka)
Zmiksować:
4 łyżki soku z cytryny
3 cm obranego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili świeże
1 łyżeczkę soli
2 łyżki oliwy
1 łyżkę kminu rzymskiego (u mnie black cumin seeds)
1 łyżkę kolendry w proszku
Tak przygotowaną pastą natrzeć porządnie kurczaka (od środka również)
Odstawić na 30 minut
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Kurczaka posypać chili w proszku (ilość wg własnego widzimisię) i pieprzem
Zawinąć w folię
Piec przez 1 h
Folię otworzyć i piec kolejne 15 minut, polewając sosem, który powstał podczas
pieczenia (nie będzie go dużo)

Ostatnią edycję dokonał moderator: