- Lis 13, 2005
- 9,187
- 2,741
- 113
Chleb z niespodzianką
przepis na stronie http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=493&page=4 znalazła Ewalukas
Ciasto:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki + 2 łyżki stołowe wody
2 łyżki oliwy lub oleju
4 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki drożdży
Nadzienie:
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
100 g utartego sera Cheddar
Można dać inne zioła wg własnego smaku, a cheddar zastąpić swoim ulubionym serem.
Zmieszać wszystkie składniki nadzienia i odstawić na bok
Przygotowanie:
1. Włożyć do maszyny składniki ciasta w kolejności rekomendowanej dla danej maszyny i wyrobić używając program „Ciasto”.
2. Po zakończeniu programu, wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat.
3. Rozdzielić ciasto na 2 równe części. Jedną podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na środku każdego położyć 1 łyżkę przygotowanego nadzienia. Nie trzeba starać się, aby placuszki były jednakowej wielkości. Cały urok tego chleba polega na tym, że za każdym razem chleb inaczej wygląda. Jeśli placuszki będą jednakowe – chleb wyjdzie mniej interesujący.
4. Drugą część ciasta także podzielić na 10 kawałków. Zrobić placuszki i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Jeśli zostanie nadzienie, to można posypać nim wierzchy podwójnych placuszków.
5. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.
7. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
8. Posmarować wierzch chleba mlekiem. Piec w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 40 minut.
9. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
przepis na stronie http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=493&page=4 znalazła Ewalukas
Ciasto:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki + 2 łyżki stołowe wody
2 łyżki oliwy lub oleju
4 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1.5 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki drożdży
Nadzienie:
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
100 g utartego sera Cheddar
Można dać inne zioła wg własnego smaku, a cheddar zastąpić swoim ulubionym serem.
Zmieszać wszystkie składniki nadzienia i odstawić na bok
Przygotowanie:
1. Włożyć do maszyny składniki ciasta w kolejności rekomendowanej dla danej maszyny i wyrobić używając program „Ciasto”.
2. Po zakończeniu programu, wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat.
3. Rozdzielić ciasto na 2 równe części. Jedną podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na środku każdego położyć 1 łyżkę przygotowanego nadzienia. Nie trzeba starać się, aby placuszki były jednakowej wielkości. Cały urok tego chleba polega na tym, że za każdym razem chleb inaczej wygląda. Jeśli placuszki będą jednakowe – chleb wyjdzie mniej interesujący.
4. Drugą część ciasta także podzielić na 10 kawałków. Zrobić placuszki i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Jeśli zostanie nadzienie, to można posypać nim wierzchy podwójnych placuszków.
5. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.
7. Nakryć i zostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
8. Posmarować wierzch chleba mlekiem. Piec w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 40 minut.
9. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: