makaron kajmakowy

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
1. 400g grubszego makaronu np.świderki, kolanka, kokardki
2. 100g rodzynek
3. 4-5 jabłek
4. 3/4 szklanki mleka zagęszczonego lub słodkiej śmietanki 12%,
ewentualnie ok.1/2 l mleka słodkiego
5. 3/4 szklanki cukru
6. 2 łyżki masła lub margaryny
7. aromat waniliowy lub cynamon
Do garnka wlewamy mleko lub śmietankę, dodajemy 1/2 szklanki cukru,łyżkę masła i aromat - gotujemy od czasu do czasu mięszając aż do lekkiego zgęstnienia( mniej więcej do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego)

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, resztę cukru,kto lubi- cynamon i rodzynki Podsmażamy do lekkiego zeszklenia, tak żeby jabłka się nie rozpadły, a tylko nie były surowe.

Ugotowany makaron mięszamy z masą kajmakową i jabłkami.

Oczywiście według indywidualnych gustów można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, jabłek czy rodzynek.
Jest to dobra potrawa na 2 danie (oczywiście jeśli lubimy słodkie) albo na ciepłą kolację.
przepis z wielkiego żarcia
mniam.gif
mama zrobiła dziś na kolację
daumen.gif
pychota jak nie wiem, ale słodkie bardzo
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ło matko jedyna, toż to musi być boskie
icon_eek.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Co za cudowny przepis, uwielbiam makaron z takimi super dodatkami
lecker.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
mniam.gif
Wow, po ca ja pytałam o przepis
ugly_08.gif

Zapisany do szybkiego testu
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Robie jutro, zdam relację
icon_mrgreen.gif
bussi.gif