1. 400g grubszego makaronu np.świderki, kolanka, kokardki
2. 100g rodzynek
3. 4-5 jabłek
4. 3/4 szklanki mleka zagęszczonego lub słodkiej śmietanki 12%,
ewentualnie ok.1/2 l mleka słodkiego
5. 3/4 szklanki cukru
6. 2 łyżki masła lub margaryny
7. aromat waniliowy lub cynamon
Do garnka wlewamy mleko lub śmietankę, dodajemy 1/2 szklanki cukru,łyżkę masła i aromat - gotujemy od czasu do czasu mięszając aż do lekkiego zgęstnienia( mniej więcej do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego)
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, resztę cukru,kto lubi- cynamon i rodzynki Podsmażamy do lekkiego zeszklenia, tak żeby jabłka się nie rozpadły, a tylko nie były surowe.
Ugotowany makaron mięszamy z masą kajmakową i jabłkami.
Oczywiście według indywidualnych gustów można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, jabłek czy rodzynek.
Jest to dobra potrawa na 2 danie (oczywiście jeśli lubimy słodkie) albo na ciepłą kolację.
przepis z wielkiego żarcia
mama zrobiła dziś na kolację
pychota jak nie wiem, ale słodkie bardzo
2. 100g rodzynek
3. 4-5 jabłek
4. 3/4 szklanki mleka zagęszczonego lub słodkiej śmietanki 12%,
ewentualnie ok.1/2 l mleka słodkiego
5. 3/4 szklanki cukru
6. 2 łyżki masła lub margaryny
7. aromat waniliowy lub cynamon
Do garnka wlewamy mleko lub śmietankę, dodajemy 1/2 szklanki cukru,łyżkę masła i aromat - gotujemy od czasu do czasu mięszając aż do lekkiego zgęstnienia( mniej więcej do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego)
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, resztę cukru,kto lubi- cynamon i rodzynki Podsmażamy do lekkiego zeszklenia, tak żeby jabłka się nie rozpadły, a tylko nie były surowe.
Ugotowany makaron mięszamy z masą kajmakową i jabłkami.
Oczywiście według indywidualnych gustów można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, jabłek czy rodzynek.
Jest to dobra potrawa na 2 danie (oczywiście jeśli lubimy słodkie) albo na ciepłą kolację.
przepis z wielkiego żarcia


