SZA?OT

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
4 ogórki kiszone (w kostkę)
3 cebule średnie ( w kostkę)
5 jajek ugotowanych ( w kostkę)
5 marchewek ugotowanych ( w kostkę)
3 pietruszki ugotowane ( w kostkę)
1 seler średni ( w kostkę)
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( w kostkę)
puszka groszku zielonego
puszka kukurydzy

Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem.Dodać 3 łyżki musztardy i ok 5 łyżek majonezu(każdy dodaje według swojego gustu). Sałatka doskonale pasuje do kotleta schabowego , filetu z kurczaka lub kiełbasy na ciepło.POLECAM SMACZNEGO

a tak wygląda ta sałatka

szalot.jpg
 

Załączniki

  • szalot.jpg
    szalot.jpg
    4.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Znamy znamy
icon_smile.gif
jako sałatkę jarzynową. Tylko cebuli nie dajemy. Dłużej postoi.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
troszke wzbogacona wersja jarzynowej sałatki świątecznej
icon_smile.gif
podoba mi się, zrobię w tym tygodniu
icon_smile.gif
tylko pytanie: seler też gotowany?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziękuję
icon_smile.gif
w czwartek po egzaminie na pewno zrobię
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
u mnie to jest codzienna sałatka jarzynowa. Codzienna, bo b. często ją robię wykorzystując warzywa z rosołu głównie i robię najczęściej bez jajek.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
u mnie w domu robiło się sałatkę jarzynową bez kukurydzy...chyba to jedyna różnica
icon_smile.gif
też ją uwielbiam więc muszę po raz pierwszy sama zrobić.
Chciałam ugotować warzywka na parze. Myślicie, że najpierw pogotować chwilkę ziemniaki a potem wrzucić resztę?
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Sylwia! ziemniaki gotują się najszybciej! ja zawsze wrzucam wszystkie warzywa razem, sprawdzam i nigdy nie wiem ...czy juz sa dobre!
dump.gif
ale pierwsze wyjmuję ziemniaki, a potem resztę.
U mnie z kukurydzą, ale można dac pól na pół z groszkiem. A zamiast cebuli daję por(a?)
icon_lol.gif
 

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
jean sałatka była r obiona na obiad a nie na jakiś przyjęcie jak cię zraziło zdjęcie to już twój problem z estetyką u mnie w porządku.Może powinnam przełożyć do ładnej miski ale wszystko było robione na szybko.
yślę że takie komentarze powinnaś zostawić dla siebie a nie obrażać innych ja bym tak nikomu nie napisałam bo co ja mogę wiedzieć o innej osobie.Dobra już nie marudze następnym razem podam w "ładnej"misce.POZDRAWIAM
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jean dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
też nie będę się bawiła i wrzucę wszystko razem ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U mnie bez cebuli zawsze (bo nie lubimy
fiesgrins.gif
) za to czasem fasolkę czerwoną dodajemy...
Dla mnie osobna miska z mniejszą ilością majonezy (albo jogurtem
fiesgrins.gif
) i "zalane" keczupem
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif


To jedyna sałątka jaką jem (nie przepadam za ryzowymi, makaronowymi
icon_wink.gif
)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ilona @ 16 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=433603U mnie bez cebuli zawsze (bo nie lubimy
fiesgrins.gif
) za to czasem fasolkę czerwoną dodajemy...
Dla mnie osobna miska z mniejszą ilością majonezy (albo jogurtem
fiesgrins.gif
) i "zalane" keczupem
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif


To jedyna sałątka jaką jem (nie przepadam za ryzowymi, makaronowymi
icon_wink.gif
)
ja ryżowych i makaronowych w ogóle nie jem, nie znoszę.
Tę jarzynową, najbardziej pospolitą chyba, lubię najbardziej ze wszystkich sałatek. U mnie w domu kiedyś się robiło z małą ilością majonezu i ze śmietaną, ale ja wolę jak jest sam majonez i dużo. I też kiedyś była bez kukurydzy, ale ja kupuję taką mieszankę w słoiku kukurydza/marchewka/groszek i dodaję zawsze, więc dlatego z kukurydzą jest. Natomiast ostatnio nie było tej mojej mieszanki i kupiłam taką właśnie z czerwoną fasolą, jednak nie smakowało już mi tak bardzo, mimo, że fasolę na ogół lubię.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Robiłam parę razy z mieszanki 3 składnikowej. Wolę puszki. A już kukurydza bonduelle to wogóle jest mniam. Marchewka z mieszanki - a różnych firm próbowałam - za bardzo mi się rozciapuje i dlatego wolę sama ugotować i resztę dać z puszek.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czyli tak jak myślałam z tymi "zalewami"
fiesgrins.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moja ulubiona i dla mnie taka salatka nazywa sie "salatka polska"
icon_wink.gif
; zaciekawila mnie jednak nazwa "Szalot" i chcialabym prosic autorke o zdradzenie skad takie miano...

Poza tym nie sadze, aby jean miala cos zlego na mysli, ot dala dobra rade...na obiad czy na przyjecie dobrze jest podac potrawy tak aby cieszyly nie tylko podniebienie ale rowniez i oko... i bynajmniej nie chodzi o "ladna miske" ( i to jest rada lub jak wolisz konstruktywna krytyka
icon_biggrin.gif
)...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: