SZA?OT

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Szałot to na śląsku po prostu sałatka. Tak jak żymła - bułka, wuszt - kiełbasa - bez określania jaka dokładnie.
I chyba nie ma czegoś takiego jak klasyczny szałot - bo dla jednych będzie to sałatka jarzynowa, dla innych z dodatkiem wędliny a dla jeszcze innych śledziowa itp.

I popieram zdanie jean, tatter i kawy. Miałam to samo na mysli, ale ja to d...a jestem, pomyślę i nie powiem.
I chciałam dodać że jean napewno nie chciała juty obrażać, tylko poradzić - w końcu i od tego jest to forum. A estetyka to nie tylko smakowity wygląd dania, dekoracja ale i schludne otoczenie. Chyba każdy to przyzna
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kawa...szybka jestes
icon_biggrin.gif

Szalot czyli poprostu saltka...slaski modry szalot to "modro kapusto", ktora uwielbiam podawac z ciemnymi miesami...teraz juz wszystko jasne...
dziekuje za informacie i "zgadzanie sie" ze mna!
icon_wink.gif

Cinka...Wlasnie tak myslalam (a pisalysmy jednoczesnie)
icon_biggrin.gif

a estetyka to wlasnie to o czym piszesz!

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
CZy można zmienić zdjęcie chciałabym je zmienić bo miałam zrobione dwa a to zdjęcie wtedy mi wskoczyło.Drugie zdjęcie jest napewno estetyczniejsze.
icon_redface.gif

Tak u NAS tzn na Śląsku od dzieciństwa mama mówiła że zrobi szałot więc tak też zostało.JAk kto woli szałot sałatka jarzynowa czy wieloskładnikowa i tak każdy robi ją na własny sposób.
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Juta...nie obrazilas sie...to dobrze
icon_biggrin.gif

Zdjecie mozna zmienic...popros moderatorke...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Można zmienić.
Przy pierwszym twoim poście masz na dole klawisz ZMIEŃ
Wejdż w to, usuń zdjęcie i tak samo jak to wgrywałaś daj na to miejsce drugie.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hej, Cinka ta opcja nie jest chyba aktywna dla wszystkich...

O przepraszam...zdaje sie, ze sie myle...(chyba cos sie zmienilo, pamietam, ze mozna bylo zmieniac teksty postow tylko przez godzine>..)...jak widac nie jestem na biezaco...

Cinka ma racje!

Juta24

Member
Wrz 27, 2006
105
0
0
Jestem ślepa nie widze klawisza zmień ok wkleję tu te zdjęcie może ktoś zmieni za mnie
icon_redface.gif

Mam nadzieję że już nikt nie pomyśli że my z jednej "miski" jemy.
icon_redface.gif

Jasne że się nie obraziłam.Pozdrawiam sprawę uważam za zakończoną.POZDRAWIAM

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
gruebel_2.gif
możliwe że zmian mogą dokonywać użytkownicy którzy mają ponad 500 napisanych postów i są "złoci".
Skoro tatter pisze że nie dawno nie mogła zmieniać a widzę że ma 533 to się u niej zmieniło chyba właśnie po przekroczeniu 500... tak wydumałam
icon_wink.gif

To pozostaje prośba do moderatora
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak i mi sie zdaje...
icon_biggrin.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam, jest przepyszna!!!
mniam.gif
dziękuję gorąco za przepis
anbetung.gif
cvety.gif

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Nie wiem, czy jedyny i najprawdziwszy, ale w mojej- od pokoleń śląskiej- rodzinie SZAŁOT robi się tak:
4 srednie ziemniaki, ugotowane w mundurkach (po ugotowaniu, obrane ze skórki)
4 średnie marchewki
3 pietruszki
2/3 średniego selera
Wszystkie powyższe warzywa ugotowane al dente i posiekane w raczej niedużą kostkę.
Oraz:
3-4 ogórki korniszony
1 jajko ugotowane na twardo
1 średnia cebula (może być przelana wrzątkiem na sitku, celem zlagodzenia ostrości, ale nie jest to konieczne)
też posiekane w kosteczkę.
Mieszamy powyższe w dużej misce.
Dodajemy majonez, sól, pieprz, ocet, trochę dobrej musztardy, kroplę maggi (mozna też chlapnąć z 2-3 łyżki zalewy z korniszonów, zamiast octu). Mieszamy i zostawiamy na co najmniej 2-3 godziny, żeby się przegryzło.

Ważne! W takiej najbardziej tradycyjnej wersji ZAMIAST majonezu dodaje się drobno posiekany i wysmażony na skwarki wędzony boczek wraz z tłuszczem ze smażenia.

Pyyychoootka, mówię Wam.
U mnie sie to podaje albo do panierowanych kotletów drobiowych lub schabowych. Albo- jesli przekąska- to z grzanymi frankfuterkami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy