CIECIORKA CZOSNKOWA z porem

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
3 lyzki oliwy
3 pory
1 lyzka skorki z cytryny
3 zabki czosnku
puszka 800g cieciorki (798 chyba ma duza)
1/4 szklanki posiekanej natki wloskiej

Rozgrzac patelnie na srednim ogniu. Wlac oliwe.
Dodac starte na drobnej tarce (cieniutko pokrojone) pory i skorke z cytryny.
Smazyc mieszajac od czasu do czasu do zrumienienia (8 min).
Dodac czosnek w cienkich plasterkach na minute.
I cieciorke.
Podgrzewac jeszcze ok 5 min tak, by wszystko bylo cieple.

Podawac z czastka cytryny czy limonki.
Doskonale ze smazona ryba (na sposob indyjski np. z kuminem)
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kermidt - cieciorka jest trująca
icon_lol.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no pacz

to ja mam zle zrodlo wiedzy np. takie http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C

albo ciecierzyca pospolita to nie to samo co cieciorka pstra

moze to jak z borowikami?
szlachetny to nie to samo co ... ten... szatan. Jak go zwa naukowym jezykiem?

hmm...
albo jezyk jako materia zawsze zywa sie zmienia
albo prosze moderatora o zmiane tytulu

wolalabym nikogo nie otruc
fiesgrins.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kermidt @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434292no pacz

to ja mam zle zrodlo wiedzy np. takie http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C
No patrzę i raczej nie ufałabym takim słowniczkom, lepiej czerpać wiedzę z bardziej kompetentnych źródeł
icon_wink.gif

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciecierzyca_pospolita

CYTATalbo ciecierzyca pospolita to nie to samo co cieciorka pstra
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ale wszyscy na tym forum dokładnie wiemy( tak sądzę), że mówiąc cieciorka chodzi o jadalną ciecierzycę.
Możnaby przyczepiać się w ten sposób do wszystkiego, dlaczego np. ludzie mówią, na robinię pseudoakcję- akacja, na kasztanowca-kasztan, na syningię-gloksynia???

aha, jeszcze często słyszę jak na fasolę mówi się groch, a na groch ten np. ten w puszkach konserwowy wszyscy chyba mówimy groszek, a to też zupełnie inna roślina
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Akulko chyba mnie nie zrozumialas jednak.
Napisalam "albo ciecierzyca pospolita to nie to samo co cieciorka pstra"
majac na mysli POSPOLITA to nie to samo co PSTRA.
W ziolach zdarza sie to bardzo czesto. Ta sama grupa, a maja rozne wlasciwosci, albo jedne te wlasciwosci maja, a inne nie.

dla jasnosci podalam przyklad borowika. Troche ich jest
Borowik ceglastopory Boletus erythropus - Borowik górski Boletus subappendiculatus - Borowik grubotrzonowy* Boletus calopus - Borowik korzeniasty Boletus radicans - Borowik królewski Boletus regius - Borowik LeGalovej Boletus legaliae - Borowik omglony Borowik ponury Borowik rudopurpurowy Borowik sosnowy Borowik szatański Borowik szlachetny

Zarowno borowik SZLACHETNY jak i SZATANSKI naleza do tej samej grupy. Nawet trudno je odroznic. No chyba, ze juz sie zje
fiesgrins.gif


to samo moze byc z cieciorka.
A kto podal te informacje do Wikipedii?
Ja nie.
icon_wink.gif

W kazdym razie na Twoj apel zaglebie sie w zagadnienie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
na razie wiem, ze obydwie naleza do tej samej grupy bobowatych.

czyli pytanie do biologa-polonisty:

ciecierzyca (to cieciorka) pospolita?
i cieciorka (ciecierzyca) pstra?

moze jakis Kopalinski by wiedzial?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
poddaje sie!

bede mowic groch wloski
fiesgrins.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kermidt @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434791ciecierzyca (to cieciorka) pospolita?
i cieciorka (ciecierzyca) pstra?
Kermidtku, pokazałam ci na zdjęciach czym się różnią, a więc ciecierzyca (Cicer), to nie cieciorka (Coronilla)

kermidt @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434838bede mowic groch wloski
fiesgrins.gif
Hehe, no, ja ciebie zrozumię
icon_wink.gif


BeataSz @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434546Możnaby przyczepiać się w ten sposób do wszystkiego, dlaczego np. ludzie mówią, na robinię pseudoakcję- akacja, na kasztanowca-kasztan, na syningię-gloksynia???

aha, jeszcze często słyszę jak na fasolę mówi się groch, a na groch ten np. ten w puszkach konserwowy wszyscy chyba mówimy groszek, a to też zupełnie inna roślina
icon_wink.gif
Kurczę pieczone, dobrze, poddaję się
cry_1.gif
Daleko mi do Don Kichote'a, bardziej do Sanczo Pansy
icon_mrgreen.gif

Ja i tak wolę oglądać cieciorkę na łakach, od małego lubiłam ją zrywać i się nią bawić
fiesgrins.gif
Całe szczęście, że nie przyszło mi do głowy ją jeść
Pokaż załącznik 5164

wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja sie poddalam, bo w dostepnych mi czyli w necie nie znalazlam NIC.
natomiast wyglada na to, ze jest uzwane zamiennie przez restauratorow, firmy handlowe (zdrowa zywnosc) i hurtownie, a nawet dziennikarzy.

wiem tylko, ze bardzo ladnie kwitnie
Cicer.arietinum.BGBO.ho3.jpg


a smak moze zalezec od odmiany http://www.rootsofcompassion.org/beta/food.../chickpea.shtml
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Robie prawie identycznie, czasem zamiast pora daje cebule, a zamiast natki kolendre. Wszyscy bardzo lubimy te danie szczegolnie do ryb.