IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto ryżowo cytrynowe z pijanym,i żurawinami
marghe
post 23 Jan 2007, 11:48
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



inspiracja - Dania z ryżu - Z kuchennej półeczki , ale z modyfikacjami (w oryginale były np
czarne porzeczki zamiast żurawiny)

Tortownica o średnicy 25 cm

1 litr mleka zagotować
Posolić
Wlać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (Albo wrzucić laskę wanilii) WSYPAĆ 200G RYŻU
Doprowadzić do wrzenia
Gotować na małym ogniu (pod częściowym przykryciem) przez ca 30 minut

100 g suszonej żurawiny zalać 60 ml rumu , zagotować, lekko posłodzić cukrem pudrem
Odstawić

Ryż zdając z gazu, wyjąc wanilię, wsypać 2 łyżki cukru, skórkę z 1 cytryny i 2 łyżki
stopionego masła
Masę przestudzić
Dodać do niej żurawiny
3 białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ryżem
Wlać sok z 1 cytryny
Masę wlać do formy
Posypać łyżką cukru (pudru lub zwykłego)
Piec 45 minut w 160 stopniach
Ostudzić przed podaniem
Posypać cukrem pudrem
Ja podałam z mascarpone wymieszanym z mlekiem kokosowym, sokiem i skórką cytryny i
cukrem pudrem.



żurawin na zdjęciu nie widac, ale są :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 23 Jan 2007, 11:52
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.404
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Marghe śliczne ,w ulubionych już siedzi przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 23 Jan 2007, 12:36
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Marghe ile ryżu potrzeba na ten litr mleka?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 23 Jan 2007, 12:43
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Marghe - a jak smakuje? Bardziej ciastowo, czy zapiekankowo?
No i dołączam się do pytania - ile tego ryzu potrzeba icon_wink.gif?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 23 Jan 2007, 12:55
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



slepota ze mnie

200 g na litr mleka

a smakuje .. deserowo :D
trochę jak ryż na mleku...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 23 Jan 2007, 13:08
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Uwielbiam ryż na mleku lecker.gif , więc zapisuję w kolejce do zrobienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 10 Feb 2007, 15:54
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



Z braku żurawiny zrobiłam z wiórkami nasączonymi wódką i z bananami icon_wink.gif To już raczej nie ten sam smak co w oryginale ale wyszło smaczne icon_smile.gif Nastepnym razem dodam jednak więcej cukru.
Dziekuję za przepis Marghe cvety.gif
Załączone pliki
Załączony plik  jj.jpg ( 56.08K ) Suma pobrań: 10
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st July 2019 - 10:00