- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
inspiracja - Dania z ryżu - Z kuchennej półeczki , ale z modyfikacjami (w oryginale były np
czarne porzeczki zamiast żurawiny)
Tortownica o średnicy 25 cm
1 litr mleka zagotować
Posolić
Wlać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (Albo wrzucić laskę wanilii) WSYPAĆ 200G RYŻU
Doprowadzić do wrzenia
Gotować na małym ogniu (pod częściowym przykryciem) przez ca 30 minut
100 g suszonej żurawiny zalać 60 ml rumu , zagotować, lekko posłodzić cukrem pudrem
Odstawić
Ryż zdając z gazu, wyjąc wanilię, wsypać 2 łyżki cukru, skórkę z 1 cytryny i 2 łyżki
stopionego masła
Masę przestudzić
Dodać do niej żurawiny
3 białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ryżem
Wlać sok z 1 cytryny
Masę wlać do formy
Posypać łyżką cukru (pudru lub zwykłego)
Piec 45 minut w 160 stopniach
Ostudzić przed podaniem
Posypać cukrem pudrem
Ja podałam z mascarpone wymieszanym z mlekiem kokosowym, sokiem i skórką cytryny i
cukrem pudrem.
żurawin na zdjęciu nie widac, ale są
czarne porzeczki zamiast żurawiny)
Tortownica o średnicy 25 cm
1 litr mleka zagotować
Posolić
Wlać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (Albo wrzucić laskę wanilii) WSYPAĆ 200G RYŻU
Doprowadzić do wrzenia
Gotować na małym ogniu (pod częściowym przykryciem) przez ca 30 minut
100 g suszonej żurawiny zalać 60 ml rumu , zagotować, lekko posłodzić cukrem pudrem
Odstawić
Ryż zdając z gazu, wyjąc wanilię, wsypać 2 łyżki cukru, skórkę z 1 cytryny i 2 łyżki
stopionego masła
Masę przestudzić
Dodać do niej żurawiny
3 białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ryżem
Wlać sok z 1 cytryny
Masę wlać do formy
Posypać łyżką cukru (pudru lub zwykłego)
Piec 45 minut w 160 stopniach
Ostudzić przed podaniem
Posypać cukrem pudrem
Ja podałam z mascarpone wymieszanym z mlekiem kokosowym, sokiem i skórką cytryny i
cukrem pudrem.

żurawin na zdjęciu nie widac, ale są
Ostatnią edycję dokonał moderator: