- Wrz 25, 2005
- 815
- 0
- 0
przepis zamieszczony był w "Chwila dla Ciebie".
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
6 żółtek
20 dag masła
sól
olej do smarowania formy
Składniki na farsz:
30 dag gotowanego mięsa drobiu
łyżka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
łyżka mleka
10 dag pieczarek
100 ml śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Mięso zemleć (ja drobno pokroiłam). Łyżkę masła przesmażyć z mąką, rozprowadzić mlekiem. Włożyć mięso, podgrzewać kilka minut, przyprawić. Pieczarki pokroić na plasterki, poddusić na reszcie masła. Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki do babek. Wykroić taką samą ilość krążków - przykrywek. Śmietanę ubić na krem, dodać żółtka, połączyć z farszem z mięsa. Napełnić nim foremki, dodać porcję pieczarek, przykryć wieczkiem, docisnąć. Piec 20 minut w temp. 200 st.
Smakują wyśmienicie, zarówno po upieczeniu jak i na zimno. Polecam. Piekłam już kilka razy z tego przepisu. Ostatnio na urodziny synka bez pieczarek. Też pycha. Wyszło ponad 20 sztuk.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
6 żółtek
20 dag masła
sól
olej do smarowania formy
Składniki na farsz:
30 dag gotowanego mięsa drobiu
łyżka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
łyżka mleka
10 dag pieczarek
100 ml śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Mięso zemleć (ja drobno pokroiłam). Łyżkę masła przesmażyć z mąką, rozprowadzić mlekiem. Włożyć mięso, podgrzewać kilka minut, przyprawić. Pieczarki pokroić na plasterki, poddusić na reszcie masła. Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki do babek. Wykroić taką samą ilość krążków - przykrywek. Śmietanę ubić na krem, dodać żółtka, połączyć z farszem z mięsa. Napełnić nim foremki, dodać porcję pieczarek, przykryć wieczkiem, docisnąć. Piec 20 minut w temp. 200 st.
Smakują wyśmienicie, zarówno po upieczeniu jak i na zimno. Polecam. Piekłam już kilka razy z tego przepisu. Ostatnio na urodziny synka bez pieczarek. Też pycha. Wyszło ponad 20 sztuk.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: