- Wrz 25, 2005
- 815
- 0
- 0
składniki na ciasto:
25 dag mąki
pół kostki masła
jajo
szczypta soli
Nadzienie:
puszka tuńczyka
półtorek szklanki mleka
2 jaja
pomidor
kilka plasterków szynki lub domowej pieczeni
10 dag zółtego sera
łyżka usiekanego szczypiorku
przyprawy
Piekarnik nagrzać do ok. 200 st. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek. Ciastem wyłożyć posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Mleko rozmieszać z jajami, posolić. Część babeczek napełnić nadzieniem z tuńczyka i szczypiorku a pozostałe drobno posiekaną wędliną i cząstkami pomidora. Posypać wszystkie startym żółtym serem, polać sosem mleczno-jajecznym. Piec 15-20 minut.
Przepis pochodzi z biblioteczki poradnika domowego "Potrawy jak z bajki".
Ja robiłam tylko wersję z tuńczykiem i szczypiorkiem. Wyśmienite na ciepło i zimno.
25 dag mąki
pół kostki masła
jajo
szczypta soli
Nadzienie:
puszka tuńczyka
półtorek szklanki mleka
2 jaja
pomidor
kilka plasterków szynki lub domowej pieczeni
10 dag zółtego sera
łyżka usiekanego szczypiorku
przyprawy
Piekarnik nagrzać do ok. 200 st. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek. Ciastem wyłożyć posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Mleko rozmieszać z jajami, posolić. Część babeczek napełnić nadzieniem z tuńczyka i szczypiorku a pozostałe drobno posiekaną wędliną i cząstkami pomidora. Posypać wszystkie startym żółtym serem, polać sosem mleczno-jajecznym. Piec 15-20 minut.
Przepis pochodzi z biblioteczki poradnika domowego "Potrawy jak z bajki".
Ja robiłam tylko wersję z tuńczykiem i szczypiorkiem. Wyśmienite na ciepło i zimno.