Muffiny rodzynkowo- maślane

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Oryginalne, bo gotowane, bardzo kruche
12118.jpg


składniki
1 1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
kilka kropli olejku waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych (niekoniecznie)


sposób przygotowania
Masło stopić, zestawić z ognia, dodać rodzynki, cukier i mleko, zamieszać. Jajka zmiksować na jednolita masę, dodać do masła, podgrzewać na małym ogniu ok. 5 min, aż zacznie wrzeć i lekko zgęstnieje. Lekko przestudzić. W misce zmieszać mąkę, sól, proszek i sodę, dodać masę, krótko mieszać, dodać orzechy połączyć. Przełożyć do nasmarowanych foremek, lekko uklepać wierzch, piec 15-20 min w 190 stopni.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn159000013kq0.jpg
dscn159200013di9.jpg

Pierwsze muffinki jakie robiłam , moja mama je uwielbia, jemy je średnio raz w tygodniu
icon_wink.gif

jakiś czas temu nie miałam w domu mleka, tylko śmietane kremówke 30% i dodałam zamiast mleka- wyszły świetne bardziej ciacha niż muffinki ale równie smaczne, gorąco polecam
icon_smile.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn28920001yt2.jpg
wszyscy kochają te muffinki , świetne jako II śniadanie bo jedną można naprawde się najeść, orginalne w smaku
nigdy nie schudne...
rofl.gif
 

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
właśnie zrobiłam mufiny
icon_smile.gif

rodzinka mówi że smakują troche jak biszkopt ale są bardzo dobre
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • PICT0144.JPG
    PICT0144.JPG
    468 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0146.JPG
    PICT0146.JPG
    457.3 KB · Wyświetleń: 0