likier z kukułek

Akunia

Member
Lis 27, 2006
20
0
0
30 dkg kukułek
250 gr. mleka
250 gr. wódki
5 żółtek
Kukułki wrzucić do thermomixa 1 minuta turbo
dodać żółtka i mleko temperatura 65 stopni obroty 3 na 10 minut, po 5 minutach wlać wódkę
Przelać do butelki .Wczoraj robiłam bardzo dobre!!!.
 

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Zrobie napewno i dam mezowi bo z tego co wiem to w akademiku na pierwszym roku robili i sprzedawali
icon_redface.gif
fiesgrins.gif
powspomina stare czasy
icon_mrgreen.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
hmmm... a jak się nie ma termomixa?
 

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Kiedy czestuję kukułówką, ludziska się pytają "Z czego to jest?" Niektórym trudno uwierzyć, że z cukierków można zrobić takie specjały. Ostatnio jestem jednak w fazie adwokatowej, wieczorkiem będę robić.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A czemu przepis tylko tutaj, do wysokoprocentowych go - mniam
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki, teraz sie nie zgubi
icon_wink.gif
 

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
miszka52 @ 9 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446648hmmm... a jak się nie ma termomixa?
jobi @ 9 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446722Miksujesz kukułki i podgrzewasz wszystko w garnuszku, mierząc temp. termometrem.
Albo szukasz, kto ma TM i Ci zrobi
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
A ja zrobiłam bez TM.
icon_smile.gif

Rozdrobniłam cukierki w blenderze, dodałam żółtka i chwile pomiksowałam (poblenderowałam ;)) taki kogiel-mogiel. Mleko zagotowałam i wrzące wlewałam do miksowanych żółtek z kukułkami. Jaja się zaparzyły. Jak trochę ostygło to wlałam wódkę, pomiksowałam i do butelki. Dzięki temu zaparzeniu, jak wystygło, miało fajną, gęstawa konsystencję.

Uwaga, jak robiłam drugi raz to spaliłam bezpiecznik w mikserze: masa kukułkowo- żółtkowa jest straaaasznie gęsta. Następnym razem będę ucierać ten kogiel - mogiel pulsacyjnie.
 

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Eeee, a może ja faux pas
icon_redface.gif
popełniłam, że podaje tu modyfikacje przepisu, w której nie wykorzystuje sie termomixa?
Może należało w innym wątku, a tu link?
icon_redface.gif

Jesli tak, to bardzo przepraszam i proszę moderatora o przesunięcie postu, pozostawienie linku.
 

Kaha

Member
Sie 10, 2007
68
0
0
jeszcze jedno - jaką mam dać temperaturę 60 czy 70 stopni skoro nie da się u mnie ustawić 65,bo podziałka jest co 10 stopni???
 

Kaha

Member
Sie 10, 2007
68
0
0
dziękuję za odpowiedź,jeszcze dzisiaj zrobię sobie ten likierek, od niedawna testuję termomix i próbuję różnych przepisów stąd moje pytania
icon_smile.gif