Chleb mieszany bezglutenowy

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Chleb mieszany bezglutenowy na drożdżach

200 g mąka ryżowa
150 g mąka kukurydziana
150 g mąka gryczana
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 opakowanie drożdży instant
1 lyzeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
400 ml letniej wody
trochę oleju do posmarowania chleba

Drożdże rozmieszać w odrobinie wody z łyżeczka cukru, odstawić aż pokażą się bąble. Mąkę rozmieszać z pozostałymi składnikami i roztworem drożdżowym. Całość dobrze wyrobić najlepiej mikserem. Ciasto ułożyć w natłuszczonej formie keksowej, wygładzić wierzch mokra dłonią. Wstawić do letniego piekarnika, przykryte mokra ściereczka na 30-40 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku do 220st C ok. Po 10 minutach temperaturę zredukować do 200 st C. Całkowity czas pieczenia ok. 50 – 60 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia chleb posmarować olejem.

Uwaga: maki można miesząc w dowolny sposób lub tez wprowadzać inne, np. kasztanowa, amarantusa, tapiokę itp. Łączna waga maki nie może przekraczać 500g. Mąka ziemniaczana jest tutaj środkiem wiążącym. Ocet ułatwia rośniecie. Zamiast wody można użyć mleka lub jogurtu. Można tez ten chleb odmienić przez dodanie ziaren słonecznika, siemienia lub tez orzechów.