Mniamuśne Puree*

wirika

Member
Lis 5, 2005
4
0
0
Składniki:

1 kg ziemniaków
1-2 łyżki masła
ok szklanka mleka
3-4 smażone ząbki czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
pieprz


Ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie. Do odparowanych ziemniaków dodać masło i odrobinę mleka- całość zagniatać przy pomocy tłuczka (nigdy nie wiem jak ten przydaś się nazywa) stopniowo dodawać mleko aż uzyskamy gładką konsystencje (żeby nam się nie rozfaciało
icon_lol.gif
)
Na patelni usmażyć ząbki czosnku (można dodać też świeży, ale usmażony ma nieziemski aromat) przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaczków. Na koniec dodać bazylię i oregano i dużo pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

Zdjęcie Xsięciunia. Wprawdzie rybka Jego ale moje puree.



12.jpg



Mam nadzieję że będzie smakowało
icon_redface.gif
 

Załączniki

  • 12.jpg
    12.jpg
    41.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xsiondz

Member
Sty 5, 2007
6
0
0
Witam!
No w koncu po prawie 2 m-cach proszenia!

Musze powiedziec, ze to puree jest WSPANIALE i dodaje wiele do jakiejkolwiek potrawy (wymagajcej ziemniaczkow). Naprawde polecam serdecznie szczegolnie, ze mam mozliwosc testowania go na sobie i powiem tylko - palce lizac.

Ps. Poniewaz obiecalem...niedlugo dodam przepis na cos...co nazwalem "Zagniot Litewski". Moze naruszam jakas nazwe wlasna konkretnego przepisu ale co tam powiedziec tylko moge, ze ejst zupelnie autorski (moze 2x wymyslilem kolo)

Pozdr.