- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Jeszcze chyba nigdy bakalie nie opadły mi w nim na dno:
3/4 szkl wody
2 szkl cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki)
2 torebki cukru waniliowego
1 kostka margaryny(też może być trochę mniej)
2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
4 jajka
bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.)
Wodę z cukrem, c. waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec na małym ogniu (ok.180 stopni) ok. 1 godziny.
Edit: (ostatnio w piekarniku elektrycznym piekę w 150-160 stopniach)
piekę w keksówkach 26 cmx10 cm ( 7,5 cm wys), wychodzą mi z tej porcji 2 keksy.
Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.
na stronie 4 są zdjęcia, na których można podejrzeć jakiej konsystencji powinno być ciasto
3/4 szkl wody
2 szkl cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki)
2 torebki cukru waniliowego
1 kostka margaryny(też może być trochę mniej)
2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
4 jajka
bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.)
Wodę z cukrem, c. waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec na małym ogniu (ok.180 stopni) ok. 1 godziny.
Edit: (ostatnio w piekarniku elektrycznym piekę w 150-160 stopniach)
piekę w keksówkach 26 cmx10 cm ( 7,5 cm wys), wychodzą mi z tej porcji 2 keksy.
Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.

na stronie 4 są zdjęcia, na których można podejrzeć jakiej konsystencji powinno być ciasto
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: