Ciasto z makiem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
CIASTO Z MAKIEM

Skladniki:
250g miekkiego masla (plus dodatkowo do wysmarowania slojow)
200g bialego cukru
5 srednich lub duzych jaj
100g swiezo mielonego maku niebieskiego
75g creme fraiche (kwasnej gestej smietany)
opcjonalnie skorka otarta z organicznej limonki
200g zwyklej maki (plus jeszcze troche do wysypania slojow)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Piec rozgrzac do 180C.
Czyte 400ml sloje wysmarowac maslem i dokladnie wysypac maka, strzasnac nadmiar. Odstawic. W duzej misce polaczyc ze soba jajka, cukier i maslo na gladka mase, potem dodac mak i skorke z limonki (jesli uzywamy). Wymieszac. Do innej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, wymieszac i dokladnie polaczyc z makowo - jajeczna mikstura.
delikatnie przelozyc mase do slojow, wypelniajac je do 2/3 - 3/4 wysokosci. Piec 30-40 min ponizej srodkowej polki, sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Wyjac i krotko ostudzic 3-4 min. Zalozyc nakretki na soiki i zakrecic. Jesli ciasto wyrosnie ponad sloik, trzeba je delikatnie wepchnac do srodka lub zwyczajnie sciac nadmiar (ktory oczywiscie trzeba natychmiast sprobowac!!!).

Uwagi:
w trakcie studzenia sie zakreconego juz ciasta, pokrywki zassa ...dzieki czemu mozna ciasto przechowywac przez kilka miesiecy. Dla pewnosci mozna wysterylizowac pokrywki przed nalozeniem ich na sloiki.
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
to ciasto mnie rozbraja
dump.gif

ale śliczne zdjęcie
daumen.gif