- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
CIASTO Z MAKIEM
Skladniki:
250g miekkiego masla (plus dodatkowo do wysmarowania slojow)
200g bialego cukru
5 srednich lub duzych jaj
100g swiezo mielonego maku niebieskiego
75g creme fraiche (kwasnej gestej smietany)
opcjonalnie skorka otarta z organicznej limonki
200g zwyklej maki (plus jeszcze troche do wysypania slojow)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Piec rozgrzac do 180C.
Czyte 400ml sloje wysmarowac maslem i dokladnie wysypac maka, strzasnac nadmiar. Odstawic. W duzej misce polaczyc ze soba jajka, cukier i maslo na gladka mase, potem dodac mak i skorke z limonki (jesli uzywamy). Wymieszac. Do innej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, wymieszac i dokladnie polaczyc z makowo - jajeczna mikstura.
delikatnie przelozyc mase do slojow, wypelniajac je do 2/3 - 3/4 wysokosci. Piec 30-40 min ponizej srodkowej polki, sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Wyjac i krotko ostudzic 3-4 min. Zalozyc nakretki na soiki i zakrecic. Jesli ciasto wyrosnie ponad sloik, trzeba je delikatnie wepchnac do srodka lub zwyczajnie sciac nadmiar (ktory oczywiscie trzeba natychmiast sprobowac!!!).
Uwagi:
w trakcie studzenia sie zakreconego juz ciasta, pokrywki zassa ...dzieki czemu mozna ciasto przechowywac przez kilka miesiecy. Dla pewnosci mozna wysterylizowac pokrywki przed nalozeniem ich na sloiki.
Skladniki:
250g miekkiego masla (plus dodatkowo do wysmarowania slojow)
200g bialego cukru
5 srednich lub duzych jaj
100g swiezo mielonego maku niebieskiego
75g creme fraiche (kwasnej gestej smietany)
opcjonalnie skorka otarta z organicznej limonki
200g zwyklej maki (plus jeszcze troche do wysypania slojow)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Piec rozgrzac do 180C.
Czyte 400ml sloje wysmarowac maslem i dokladnie wysypac maka, strzasnac nadmiar. Odstawic. W duzej misce polaczyc ze soba jajka, cukier i maslo na gladka mase, potem dodac mak i skorke z limonki (jesli uzywamy). Wymieszac. Do innej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, wymieszac i dokladnie polaczyc z makowo - jajeczna mikstura.
delikatnie przelozyc mase do slojow, wypelniajac je do 2/3 - 3/4 wysokosci. Piec 30-40 min ponizej srodkowej polki, sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Wyjac i krotko ostudzic 3-4 min. Zalozyc nakretki na soiki i zakrecic. Jesli ciasto wyrosnie ponad sloik, trzeba je delikatnie wepchnac do srodka lub zwyczajnie sciac nadmiar (ktory oczywiscie trzeba natychmiast sprobowac!!!).
Uwagi:
w trakcie studzenia sie zakreconego juz ciasta, pokrywki zassa ...dzieki czemu mozna ciasto przechowywac przez kilka miesiecy. Dla pewnosci mozna wysterylizowac pokrywki przed nalozeniem ich na sloiki.