- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego -- 6%
1/2 łyżki soli
2 1/2 łyżki cukru
6 szt ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.
4 szt liści laurowych
pieprz -- mielony do smaku
3 szt cebul -- wystarczą malutkie
1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie
Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki.Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli.Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz.Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny,a jeszcze lepiej na dłużej.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu.Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować.Wkładać gorącą do słoików,słoiki natychmiast zakręcać.Postawić je do góry dnem na ręczniku,zawinąć i okryć kocykiem.Na drugi dzień będą gotowe.
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego -- 6%
1/2 łyżki soli
2 1/2 łyżki cukru
6 szt ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.
4 szt liści laurowych
pieprz -- mielony do smaku
3 szt cebul -- wystarczą malutkie
1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie
Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki.Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli.Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz.Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny,a jeszcze lepiej na dłużej.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu.Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować.Wkładać gorącą do słoików,słoiki natychmiast zakręcać.Postawić je do góry dnem na ręczniku,zawinąć i okryć kocykiem.Na drugi dzień będą gotowe.