Sałatka z buraczków na zimę doskonała

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego -- 6%
1/2 łyżki soli
2 1/2 łyżki cukru
6 szt ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.
4 szt liści laurowych
pieprz -- mielony do smaku
3 szt cebul -- wystarczą malutkie
1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie

Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki.Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli.Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz.Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny,a jeszcze lepiej na dłużej.
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu.Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować.Wkładać gorącą do słoików,słoiki natychmiast zakręcać.Postawić je do góry dnem na ręczniku,zawinąć i okryć kocykiem.Na drugi dzień będą gotowe.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Zrobiłam ją dzisiaj dziuniu, jeden słoik mi nie złapał, tzn. była felerna zakrętka, chciałam postawić słoik do góry nogami do ostudzenia i w tym momencie jakiś cudem spora część zalewy wyciekła, także schowam ją do lodówki po wystygnięciu i będzie jutro na spróbowanie
icon_smile.gif
. Pachniało bardzo zachęcająco.