Oberżyna zapiekana z pomidoramy

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Oberzyna_zapiekana.jpg

Składniki (na mniej więcej 6 porcji)
  • 2 małe, średnie nieobrane bakłażany, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 dużych pomidorów
  • 1/2 kubka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 kubka rosołu z drobiu lub wołowego albo wytrawnego białego wina
  • 1/3 kubka tartego parmezanu
  • gałązki pietruszki do dekoracji
Plastry oberżyny oprószyć solą na durslaku; odstwić na 30-40 min. Dobrze odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

W małym płytkim naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym masłem układać zachodącymi na siebie rzędami oberżynę i pomidory. Warstwy posypać pietruszską i czosnkiem, a całość doprawić do smaku

Zapiekankę zalać rosołem lub winem i posypać serem. Przykryć i piec 30 min w temperaturze 200 st. C.

Odkryć i piec dalsze 20 min. polewając sosem z dna naczynia, aż warzywa sie zrumienią

Uwaga
  • Jeśli zapiekanka wydaje sie byc sucha należy dodać rosołu lub wina.
  • Nalezy wybierac przy kupowaniu młode jędrne i błyszczące owoce z gładką skórką bez miękkich plam.
  • Skóra bakłażana zawiera dużo witamin i nie powinna być zdejmowana przed gotowaniem
  • Bakłażana nie jada się na surowo. może on być smażony w plasterkach, zapiekany, nadziewany, pieczony, lub marynowany (tego ostatniego jeszcze nie miałam okazji próbować, natomiast pozostałe formy przygotowania oberzyny gorąco polecam)
mniam.gif


SMACZNEGO
 

Załączniki

  • Oberzyna_zapiekana.jpg
    Oberzyna_zapiekana.jpg
    99.8 KB · Wyświetleń: 2

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Jak lubisz bakłażany to polecam również "zawijasy z bakłażana" Jest to bardzo oryginalna potrawa i jak człowiek sie w prawi to nawet mało czasu zajmuje. Umieściłam je również w śródziemnomorskiej

icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Bardzo lubię bakłażany, więc często je przyrządzam dość podobnie, ale jednak nieco inaczej...
icon_smile.gif
Nie smaruję formy masłem, tylko oliwą, a także nie solę obficie i nie odsączam pokrojonych plastrów, bo dzisiaj hodowane odmiany są pozbawione charakterystycznej niegdyś goryczki, a taki zabieg pozbawia je wg mnie i cennych soli mineralnych, i smaku. Pieczone z pomidorami są absolutnie pyszne.
mniam.gif



P.S. Mam przepis na potrawę z surowego bakłażana, ale jeszcze nie testowany....
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Bakłażana nie jada się na surowo. może on być smażony w plasterkach, zapiekany, nadziewany, pieczony, lub marynowany (tego ostatniego jeszcze nie miałam okazji próbować, natomiast pozostałe formy przygotowania oberzyny gorąco polecam)

Ale zapodaj na forum moze się mylę
icon_smile.gif


Sprawdz moje inne przepisy z bakłażana ze dwa gdzies znajdziesz
Ja jeszcze mam jeden rewelacyjny jak mi na mejla z domu przesla przepis to zapodam na forum
Danie rewelacja. Do tego troche podobne, bo to wersja jakby wegetariańska
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Pewnie do kupienia w Polsce?
26 Marca jade na miesiąc, jak gdzies mi wpadnie w oczy to kupię
icon_smile.gif

Dzięki

A propos surowego bakłażana, to burzy mój porządek rzeczy hehe
A jak wypróbujesz to mam nadzieje dasz znac jak smakuje co?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
pieczenie baklazana pod przykryciem to przypadkowe, zeszloroczne odkrycie mego meza.
Super wychodzi.
Nie bedzie tak dobry ani z patelni, ani z grila.

co do plukania, obsaczania...
sa odmiany bez goryczy. Wlasciwie tu nigdy nie kupilam gorzkiej. Sprawdzcie, moze mozecie pominac ten etap.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
kermidt @ 30 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=477453co do plukania, obsaczania...
sa odmiany bez goryczy. Wlasciwie tu nigdy nie kupilam gorzkiej. Sprawdzcie, moze mozecie pominac ten etap.
Wiesz ja z braku czasu często nie odsączam
icon_smile.gif
wychodzi dobra. Właśnie teraz robię z serkiem Mmmm
Cos co na szybko mozna przygotowac w kazdej chwili dla mnie jest to rewelacja
icon_smile.gif

Jeszcze raz zycze smacznego
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Misha, a próbowałaś zamiennie stosować cukinię lub kabaczek?