- Lut 26, 2007
- 348
- 0
- 0

Składniki (na mniej więcej 6 porcji)
- 2 małe, średnie nieobrane bakłażany, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka soli
- 4-5 dużych pomidorów
- 1/2 kubka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 kubka rosołu z drobiu lub wołowego albo wytrawnego białego wina
- 1/3 kubka tartego parmezanu
- gałązki pietruszki do dekoracji
W małym płytkim naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym masłem układać zachodącymi na siebie rzędami oberżynę i pomidory. Warstwy posypać pietruszską i czosnkiem, a całość doprawić do smaku
Zapiekankę zalać rosołem lub winem i posypać serem. Przykryć i piec 30 min w temperaturze 200 st. C.
Odkryć i piec dalsze 20 min. polewając sosem z dna naczynia, aż warzywa sie zrumienią
Uwaga
- Jeśli zapiekanka wydaje sie byc sucha należy dodać rosołu lub wina.
- Nalezy wybierac przy kupowaniu młode jędrne i błyszczące owoce z gładką skórką bez miękkich plam.
- Skóra bakłażana zawiera dużo witamin i nie powinna być zdejmowana przed gotowaniem
- Bakłażana nie jada się na surowo. może on być smażony w plasterkach, zapiekany, nadziewany, pieczony, lub marynowany (tego ostatniego jeszcze nie miałam okazji próbować, natomiast pozostałe formy przygotowania oberzyny gorąco polecam)

SMACZNEGO