- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Tort Napoleon
Przepis Lavender Dream znaleziony na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84
Ciasto:
300 g zimnego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka octu
szczypta soli
Krem:
Wymieszać w rondelku 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklankę cukru. Podgrzewać krem do zagotowania, a potem dobrze go ostudzić. Utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką 200 g masła w pokojowej temperaturze i wymieszać z ostudzonym kremem do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Przygotowanie ciasta:
1. Masło lub margarynę posiekać z mąką . W szklance wymieszać jajko z solą i octem, uzupełnić szklankę do pełna wodą. Mieszaninę dodać do mąki z masłem i siekać, dopóki nie uzyska się jednorodnej konsystencji. Ciasto można też zagnieść przy pomocy robota kuchennego.
2. Rozdzielić ciasto na 6 -7 części i uformować z nich bułeczki. Wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin.
3. Bułeczki z ciasta wałkować na cienkie placki, przenosić je wałkiem na blachę i wycinać z nich koła przykładając pokrywkę lub talerz. Resztki ciasta układać obok na blasze. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem, by zapobiec jego wzdymaniu podczas pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 - 190 stopni).
4. Ostudzone blaty z ciasta przekładać kremem. Po przełożeniu odstawić tort na około 5 minut, a następnie przykryć talerzem lub denkiem formy i obciążyć kamieniem. Odstawić na 30 minut, aby sprasować tort. Potem zdjąć kamień, posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem i posypać okruszkami z resztek ciasta. Zostawić tort na krótko w pokojowej temperaturze, aby blaty z ciasta mogły się nasączyć kremem, a następnie wstawić go na noc do lodówki.
Przepis Lavender Dream znaleziony na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84
Ciasto:
300 g zimnego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka octu
szczypta soli
Krem:
Wymieszać w rondelku 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklankę cukru. Podgrzewać krem do zagotowania, a potem dobrze go ostudzić. Utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką 200 g masła w pokojowej temperaturze i wymieszać z ostudzonym kremem do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Przygotowanie ciasta:
1. Masło lub margarynę posiekać z mąką . W szklance wymieszać jajko z solą i octem, uzupełnić szklankę do pełna wodą. Mieszaninę dodać do mąki z masłem i siekać, dopóki nie uzyska się jednorodnej konsystencji. Ciasto można też zagnieść przy pomocy robota kuchennego.
2. Rozdzielić ciasto na 6 -7 części i uformować z nich bułeczki. Wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin.
3. Bułeczki z ciasta wałkować na cienkie placki, przenosić je wałkiem na blachę i wycinać z nich koła przykładając pokrywkę lub talerz. Resztki ciasta układać obok na blasze. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem, by zapobiec jego wzdymaniu podczas pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 - 190 stopni).
4. Ostudzone blaty z ciasta przekładać kremem. Po przełożeniu odstawić tort na około 5 minut, a następnie przykryć talerzem lub denkiem formy i obciążyć kamieniem. Odstawić na 30 minut, aby sprasować tort. Potem zdjąć kamień, posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem i posypać okruszkami z resztek ciasta. Zostawić tort na krótko w pokojowej temperaturze, aby blaty z ciasta mogły się nasączyć kremem, a następnie wstawić go na noc do lodówki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: