Tort Napoleon

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Tort Napoleon

Przepis Lavender Dream znaleziony na Izbushce:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=84#post84

Ciasto:
300 g zimnego masła lub margaryny
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka octu
szczypta soli

Krem:
Wymieszać w rondelku 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklankę cukru. Podgrzewać krem do zagotowania, a potem dobrze go ostudzić. Utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką 200 g masła w pokojowej temperaturze i wymieszać z ostudzonym kremem do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Przygotowanie ciasta:
1. Masło lub margarynę posiekać z mąką . W szklance wymieszać jajko z solą i octem, uzupełnić szklankę do pełna wodą. Mieszaninę dodać do mąki z masłem i siekać, dopóki nie uzyska się jednorodnej konsystencji. Ciasto można też zagnieść przy pomocy robota kuchennego.
2. Rozdzielić ciasto na 6 -7 części i uformować z nich bułeczki. Wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin.
3. Bułeczki z ciasta wałkować na cienkie placki, przenosić je wałkiem na blachę i wycinać z nich koła przykładając pokrywkę lub talerz. Resztki ciasta układać obok na blasze. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem, by zapobiec jego wzdymaniu podczas pieczenia. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 - 190 stopni).
4. Ostudzone blaty z ciasta przekładać kremem. Po przełożeniu odstawić tort na około 5 minut, a następnie przykryć talerzem lub denkiem formy i obciążyć kamieniem. Odstawić na 30 minut, aby sprasować tort. Potem zdjąć kamień, posmarować wierzch i boki tortu pozostałym kremem i posypać okruszkami z resztek ciasta. Zostawić tort na krótko w pokojowej temperaturze, aby blaty z ciasta mogły się nasączyć kremem, a następnie wstawić go na noc do lodówki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
JotHa, tego tortu nie piecze się w formie. Z ciasta robisz 6 - 7 kulek, wałkujesz je na cieniutkie placki, które pieczesz na dużej blasze do pieczenia, tej z wyposażenia piekarnika. Wielkość placków zależy od tego, jak cienko uda Ci się je rozwałkować. Aby były jednakowe, warto przykładać do nich duży talerz lub choćby dno od tortownicy. Resztki ciasta pozostałe po okrojeniu placków też się piecze, a z nich robi się okruszki do obsypania boków i wierzchu placka.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
JotHa @ 5 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=615611Malusio cos tego ciasta i kremu chyba tez...
Przecież pisałaś, ze chcesz malusi torcik...
icon_wink.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Joanna @ 5 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=616091JotHa, tego tortu nie piecze się w formie. Z ciasta robisz 6 - 7 kulek, wałkujesz je na cieniutkie placki, które pieczesz na dużej blasze do pieczenia, tej z wyposażenia piekarnika. Wielkość placków zależy od tego, jak cienko uda Ci się je rozwałkować.
Ahia !

Joanna @ 5 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=616092Przecież pisałaś, ze chcesz malusi torcik...
icon_wink.gif
Tak, tak. Faktycznie. Ale czy ta ilosc kremu wystarczy na przelozenie tylu plackow ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Placki smaruje się cienko, więc powinna wystarczyć.
Chyba, że lubisz taki krem podjadać z gara, to zrób dla pewności z półtorej porcji...
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Myślę, że spokojnie można je upiec poprzedniego dnia, zwłaszcza, że można je przekładać masą dopiero wtedy, gdy będą całkowicie wystudzone.
icon_smile.gif

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
własnie zrobiłam przez absolutna pomyłkę....czekam na efekt

póki co efekt mnei nie powalił. Tort jest suchawy, masło wyczuwalne. Nie ma w sobie czegoś zniewalającego, konkretnego co urzeka i każe sięgnąć po kolejny kawałek.
Moze sie jeszcze nie przegryzł? Moze nie jest to mój smak?
Dałam do spróbowania i reakcja była pozytywna wiec może to tylko nie moje klimaty i tyle.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
moni77 @ 24 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=652251póki co efekt mnei nie powalił. Tort jest suchawy, masło wyczuwalne. Nie ma w sobie czegoś zniewalającego, konkretnego co urzeka i każe sięgnąć po kolejny kawałek.
Moze sie jeszcze nie przegryzł? Moze nie jest to mój smak?
Dałam do spróbowania i reakcja była pozytywna wiec może to tylko nie moje klimaty i tyle.
Miałam podobne wrażenia, za suche to było, a z tego co pamiętam nawet nie zuzyłam wszystkich blatów. Co prawda jak postał dłużej to był lepszy ale nadal bez rewelacji. Raczej nie powtórzę tego przepisu chociaż trochę mnie kusi żeby zrobić więcej masy, żeby ciasto potem nie było suche.

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
dla mnie za tłuste i za ciężkie, takie zatykające. Moze jakby wiecej masy było, ale nie wiecej masła tylko bardziej płynna.Kombinowałam , bo pomysł sam w sobie nie jest zły. Interesujący efekt wizualny, ale za mdłe i za maślane i równocześnie suche. Jakby to z czymś kwaśnym i mokrym połączyć jako podkład tylko kilka warstw -3 np pod truskawki ..nie wiem
w tej formie nie przewiduje powtórki, bo nie mój klimat

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Moze jakis dzem kwaskowy.
Wisnia, porzeczka - miedzy warstwy
gruebel_2.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
szczerze mówiąc patrząc na składniki to ja bym się rewelacji nie spodziewała, to raczej najprostszy z prostych zestaw i podejrzewam, że przepis może rzeczywiście pochodzić z czasów napoleońskich i powstał z tego co było pod ręką, tak jak boeuf Strogonof.
Może jakiś alkohol do kremu by go uatrakcyjnił?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy