Grzebyki orzechowe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Z książki "Ciasta i torty"

Na 10 grzebyków:

300 g mrożonego ciasta francuskiego
150 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka masła
1 jajo
100 g cukru

Ciasto rozmrozić.
Kawałki ciasta rozwałkować na stolnicy na kwadraty 10 x 10 cm. Zmielone orzechy uprażyć na maśle i ostudzić.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na pianę, dodać cukier i orzechy.

Piekarnik nagrzać do 220 st.

Żółtko rozkłócić z 1 łyżeczką wody.
Masę orzechową nałożyć na środki kwadratów, zostawiając wolne boki. Boki posmraować żółtkiem i złożyć na pół, skleić ze sobą. Docisnąć i ponacinać ostrym nożem.

Grzebyki układać wyginając je lekko na zewnątrz, na opłukanej zimną wodą blasze, posmarować resztą żółtka i piec na środkowym poziomie piekarnika 15-20 min na rumiano.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Dziękuję Ewo za wklepanie przepisu.
cvety.gif
Ciasteczka wyglądają na proste i smaczne.
mniam.gif
 

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
Myslalam ,ze nie ma takiego przepisu na Cinie ,wczoraj przeszukujac Kolekcje Dobrej Kuchni natknelam sie na ten przepis,tylko minimalnie sie rozni od Ewy.
Szybkie i pyszne.Robilam razem z Maxem
icon_smile.gif


P1310689.jpg
 

Załączniki

  • P1310689.jpg
    P1310689.jpg
    545.7 KB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oj jakie smakowite
lecker.gif

Smaku mi narobiłaś łobuzie
mniam.gif