- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Z książki "Ciasta i torty"
Na 10 grzebyków:
300 g mrożonego ciasta francuskiego
150 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka masła
1 jajo
100 g cukru
Ciasto rozmrozić.
Kawałki ciasta rozwałkować na stolnicy na kwadraty 10 x 10 cm. Zmielone orzechy uprażyć na maśle i ostudzić.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na pianę, dodać cukier i orzechy.
Piekarnik nagrzać do 220 st.
Żółtko rozkłócić z 1 łyżeczką wody.
Masę orzechową nałożyć na środki kwadratów, zostawiając wolne boki. Boki posmraować żółtkiem i złożyć na pół, skleić ze sobą. Docisnąć i ponacinać ostrym nożem.
Grzebyki układać wyginając je lekko na zewnątrz, na opłukanej zimną wodą blasze, posmarować resztą żółtka i piec na środkowym poziomie piekarnika 15-20 min na rumiano.
Na 10 grzebyków:
300 g mrożonego ciasta francuskiego
150 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka masła
1 jajo
100 g cukru
Ciasto rozmrozić.
Kawałki ciasta rozwałkować na stolnicy na kwadraty 10 x 10 cm. Zmielone orzechy uprażyć na maśle i ostudzić.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na pianę, dodać cukier i orzechy.
Piekarnik nagrzać do 220 st.
Żółtko rozkłócić z 1 łyżeczką wody.
Masę orzechową nałożyć na środki kwadratów, zostawiając wolne boki. Boki posmraować żółtkiem i złożyć na pół, skleić ze sobą. Docisnąć i ponacinać ostrym nożem.
Grzebyki układać wyginając je lekko na zewnątrz, na opłukanej zimną wodą blasze, posmarować resztą żółtka i piec na środkowym poziomie piekarnika 15-20 min na rumiano.
Ostatnią edycję dokonał moderator: