Bakaliowe trufelki

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
-3 paczki herbatników
-0,5 szklanki cukru pudru
-2 łyżki kakao
-1 łyżka miodu
-0,5 szklanki gęstej śmietany
-2 łyżki powideł śliwkowych
15-20 dag drobno posiekanych bakalii
-kilka kropli aromatu rumowego
-wiórki kokosowe lub siekane orzechy do obtaczania

Herbatniki utrzeć, zmielić lub rozgnieść wałkiem. Wszystkie składniki wrzucić do miski i starannie wymieszać. Z gęstej, jednolitej masy "kulać" trufelki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć je w wiórkach lub siekanych orzechach i schłodzić w lodówce.

Smacznego
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Trudno mi powiedzieć Kiko, bo robiłam je dopiero raz, a przy mojej żarłocznej rodzinie zniknęły od razu pierwszego dnia. Myślę,że 3-4 dni spokojnie możesz je przechowywać. Ze względu na śmietanę chyba nie ryzykowałabym dłużej. Ale zaznaczam- tak sobie tylko dumam i doświadczenia w tej kwestii nie mam...
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
u mnie takie trufelki nazywają się "kartofelkami"
można je też zrobić z różniastych resztek ciast np. popsutego biszkoptu
icon_wink.gif
mniam.gif

są pyszne, ale najlepsze są po paru godzinach, po 2 dniach robią się już mało dobre
icon_neutral.gif
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Ja myslalam o zrobieniu ich na swieta, zawsze pieke kilka rodzajów ciastek, mieszam i przechowuję w dużych pojemnikach, ale pomyśle czy tej smietany czymś nie zastąpic, wtedy moze mogłyby poleżakowac
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38