- Lut 8, 2007
- 11
- 0
- 0

#Czas przygotowania 25 min.
#Czas pieczenia 40min.
Dla 6 osob
*Masa cytrynowa :
- 2 zolte cytryny
- 1 zielona cytryna
- 4 zoltka
- 15 dkg. cukru
- 3 dkg masla
*Beza
- 3 bialka
- 15 dkg. cukru
- szczypta soli
*kruche ciasto
- 25 dkg. maki
- 12.5 dkg. masla
- 12.5 dkg. cukru
CIASTO
Wymieszac make z maslem i cukrem
dodac troche wody
uformowac kule i wsadzic ja na godzine do lodowki.
MASA CYTRYNOWA
Zetrzec skorke z cytryn do garnka ,wycisnac sok z cytryn
dodac troche wody/tak zeby wszystko stanowilo 40 cl./-zagotowac-
Ubijac zoltka z cukrem 2 min. nastepnie dodac cieply sok z cytryn i wymieszac.
Wlac wszystko do garnka i gotowac na srednim ogniu mieszajac ciagle
jak wszystko zgestnieje zdjac z gazu ,dorzucic maslo i wystudzic.
Wylozyc ciasto do foremki, przykryc papierem aluminiowym piec przez 15 min.
(termostat 7 -210°C)
BEZA
Ubijac bialka ze szczypta soli -jak zacznie rosnac dodawac cukier i ubic na jednolita mase.
Wyjac ciasto z piekarnika wylozyc na nie mase cytrynowa a na mase wylozyc ubite bialka.
Wsadzic do piekarnika i piec przez 20 min. zmniejszajac termostat do 5.
"JEDZ TAK ABY SIE NAJESC A NIE ZEBY POKAZAC INNYM W JAKI SPOSOB JESZ"