TORT CYTRYNOWY Z BEZĄ

CUPIDUS

Member
Lut 8, 2007
11
0
0
tort.JPGTORT CYTRYNOWY Z BEZA.




#Czas przygotowania 25 min.
#Czas pieczenia 40min.

Dla 6 osob

*Masa cytrynowa :

- 2 zolte cytryny
- 1 zielona cytryna
- 4 zoltka
- 15 dkg. cukru
- 3 dkg masla

*Beza

- 3 bialka
- 15 dkg. cukru
- szczypta soli

*kruche ciasto

- 25 dkg. maki
- 12.5 dkg. masla
- 12.5 dkg. cukru

CIASTO

Wymieszac make z maslem i cukrem
dodac troche wody
uformowac kule i wsadzic ja na godzine do lodowki.

MASA CYTRYNOWA

Zetrzec skorke z cytryn do garnka ,wycisnac sok z cytryn
dodac troche wody/tak zeby wszystko stanowilo 40 cl./-zagotowac-
Ubijac zoltka z cukrem 2 min. nastepnie dodac cieply sok z cytryn i wymieszac.
Wlac wszystko do garnka i gotowac na srednim ogniu mieszajac ciagle
jak wszystko zgestnieje zdjac z gazu ,dorzucic maslo i wystudzic.
Wylozyc ciasto do foremki, przykryc papierem aluminiowym piec przez 15 min.
(termostat 7 -210°C)

BEZA

Ubijac bialka ze szczypta soli -jak zacznie rosnac dodawac cukier i ubic na jednolita mase.

Wyjac ciasto z piekarnika wylozyc na nie mase cytrynowa a na mase wylozyc ubite bialka.
Wsadzic do piekarnika i piec przez 20 min. zmniejszajac termostat do 5.







"JEDZ TAK ABY SIE NAJESC A NIE ZEBY POKAZAC INNYM W JAKI SPOSOB JESZ"
 

Załączniki

  • tort.JPG
    tort.JPG
    389 KB · Wyświetleń: 4

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
to mi bardziej jak tarta wygląda
icon_wink.gif
ale fajny przepisik
mniam.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
powiedzcie o tej temperaturze, bo piatek mi brak.

a bardzo mi sie podoba. Najbardziej, ze bez mleka!