"Chipsy"ziemniaczane pieczone*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Ziemniaki umyć dokładnie, pokroić w cienkie plastry
Blaszkę wysmarować olejem/ oliwą
Ułożyć ziemniaki (1 warstwa), skropić je oliwą / olejem, posolić
Wstawić na 20- 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni
W połowie pieczenia przewrócić .
Osączyć na papierze kuchennym i chrupać

4fmUPsbizsFY8kiNrX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A gdzie blacha idzie - na dół, czy do góry - tzn piec jak mieso, czy jak ciasta?
lecker.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
marghe @ 14 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=468116a wiesz , ze nigdy sie nad tym nie zastanawiałam.. tzn nad miejscem, w kótrym się dane rzeczy piecze..
a te ziemniaki się piekły na środkowym poziomie
Dzieki
daumen.gif

Ja np miesa i zapiekanki pieke na samym dole, pizze i ciasta, muffinki, ciasteczka na srodkowym, a na samej górze bezy i łatwo przypalajace sie ciasteczka. Ale ja mam stary piekarnik gazowy, wiec miejsce ułozenia potrawy, ma istotne znaczenie
icon_mrgreen.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam je dopiero dzisiaj. Specjalnie kupiłam ziemniaki sałatkowe o cienkiej skórce i pewnej gwarancji, że nie będą zżarte przez zarazę ziemniaczaną. Takie niespodzianki w środku kartofla są obrzydliwe. Wyszły doskonałe. Miałam (i nadal mam) drobną przkąseczkę. Dziękuję za przepis
anbetung.gif
Mam następny do częstego powtarzania. Pozdrowienia