Pasztet z Bialej fasoli (weget)

Madsteel

Member
Lut 14, 2007
178
0
0
1/2kg bialej fasoli (z zalewy naturalnej ze sloika)
2 jajka (surowe)
1 szklanka startego suchego chleba (moze byc bulka tarta)
1 lyzka suszonego selera (zielona czesc)
1/2 lyzki soli
1 lyzeczka pieprzu

maslo/bulka tarta do foremki

Fasole rozmiazdzyc tluczkiem do kartofli az bedzie z tego papka. Skorki z fasolek nie beda niczemu przeszkadzac i nadasza pasztetowi lepsza konsystencje.
Do tej fasoli wbijamy 2 jajka i mieszamy dodajac starty chleb. na koniec doprawiamy ta mase selerem , sola i pieprzem. Mozemy dodawac rozne przyprawy , a takze ugotowane i starte lub pokrojone warzywa - wszystko wedlug uznania i smaku.
Jakies naczynie zaroodporne lub foremke smarujemy maslem i wysypujemy bulka, zeby nam po upieczniu pasztet latwo wyszedl. W to wkladamy mase z bialej fasoli i wstawiamy do piekarnika na 30min / 200°C. Najlepiej trzymac pasztet do momentu jak sie zarumieni na wierzchu.

7c7837b8683542d5med.jpg


Przypominam , ze biala fasola jest jasna i nie bedzie efektu brazowego pasztetu.
Sama zrobilam to dzisiaj pierwszy raz i wyszlo calkiem niezle. Jest to bardzo suche wiec polalam to sosem smietanowo-pieczarkowym. Do tego ziemniaczki... NIAM
Raczej nie nadaje sie do smarowania kanapek jak normalny pasztek. Mozna z tego uformowac hamburgery lub a'la pulpeciki. Masa jest na prawde smaczna i bez problemu moze zastepowac miesko.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Ciekawy przepis - czy tylko biala fasola sie nadaje? Oprocz pieczarkowego mysle, ze pasowalby tu sos pomidorowy, albo koperkowy, ale w sosach nie mam doswiadczenia. Wyprobuje przy okazji bo moj synek bardzo lubi wszystkie fasole.
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
jesli chodzi o to, zeby nie miala specjalnego smaku jak mung czy flageolet czy nie wiem co to wez np. czerwona kidney.