- Lut 14, 2007
- 178
- 0
- 0
1/2kg bialej fasoli (z zalewy naturalnej ze sloika)
2 jajka (surowe)
1 szklanka startego suchego chleba (moze byc bulka tarta)
1 lyzka suszonego selera (zielona czesc)
1/2 lyzki soli
1 lyzeczka pieprzu
maslo/bulka tarta do foremki
Fasole rozmiazdzyc tluczkiem do kartofli az bedzie z tego papka. Skorki z fasolek nie beda niczemu przeszkadzac i nadasza pasztetowi lepsza konsystencje.
Do tej fasoli wbijamy 2 jajka i mieszamy dodajac starty chleb. na koniec doprawiamy ta mase selerem , sola i pieprzem. Mozemy dodawac rozne przyprawy , a takze ugotowane i starte lub pokrojone warzywa - wszystko wedlug uznania i smaku.
Jakies naczynie zaroodporne lub foremke smarujemy maslem i wysypujemy bulka, zeby nam po upieczniu pasztet latwo wyszedl. W to wkladamy mase z bialej fasoli i wstawiamy do piekarnika na 30min / 200°C. Najlepiej trzymac pasztet do momentu jak sie zarumieni na wierzchu.
Przypominam , ze biala fasola jest jasna i nie bedzie efektu brazowego pasztetu.
Sama zrobilam to dzisiaj pierwszy raz i wyszlo calkiem niezle. Jest to bardzo suche wiec polalam to sosem smietanowo-pieczarkowym. Do tego ziemniaczki... NIAM
Raczej nie nadaje sie do smarowania kanapek jak normalny pasztek. Mozna z tego uformowac hamburgery lub a'la pulpeciki. Masa jest na prawde smaczna i bez problemu moze zastepowac miesko.
2 jajka (surowe)
1 szklanka startego suchego chleba (moze byc bulka tarta)
1 lyzka suszonego selera (zielona czesc)
1/2 lyzki soli
1 lyzeczka pieprzu
maslo/bulka tarta do foremki
Fasole rozmiazdzyc tluczkiem do kartofli az bedzie z tego papka. Skorki z fasolek nie beda niczemu przeszkadzac i nadasza pasztetowi lepsza konsystencje.
Do tej fasoli wbijamy 2 jajka i mieszamy dodajac starty chleb. na koniec doprawiamy ta mase selerem , sola i pieprzem. Mozemy dodawac rozne przyprawy , a takze ugotowane i starte lub pokrojone warzywa - wszystko wedlug uznania i smaku.
Jakies naczynie zaroodporne lub foremke smarujemy maslem i wysypujemy bulka, zeby nam po upieczniu pasztet latwo wyszedl. W to wkladamy mase z bialej fasoli i wstawiamy do piekarnika na 30min / 200°C. Najlepiej trzymac pasztet do momentu jak sie zarumieni na wierzchu.

Przypominam , ze biala fasola jest jasna i nie bedzie efektu brazowego pasztetu.
Sama zrobilam to dzisiaj pierwszy raz i wyszlo calkiem niezle. Jest to bardzo suche wiec polalam to sosem smietanowo-pieczarkowym. Do tego ziemniaczki... NIAM
Raczej nie nadaje sie do smarowania kanapek jak normalny pasztek. Mozna z tego uformowac hamburgery lub a'la pulpeciki. Masa jest na prawde smaczna i bez problemu moze zastepowac miesko.