Babka z nutellą

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
babka_nutellowa.jpg

250 g margaryny
250 g cukru
200 g kremu typu Nutella
6 jaj
375 g mąki
1/2 op. proszku do pieczenia
sól
1/8 l mleka
aromat rumowy
50 g siekanych migdałów
20 g cukru pudru

Miękką margarynę ubić z cukrem, dodać nutellę i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Następnie po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Wlać mleko i olejek rumowy. Wrzucić migdały, wymieszać i przełożyć do formy (keksówka ok. 30 cm). Piec ok. 75 minut w temp. 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy upieczona. Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut, wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Przepis ze strony: http://www.marions-kochbuch.de
 

Załączniki

  • babka_nutellowa.jpg
    babka_nutellowa.jpg
    129.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Piękna jest
mniam.gif
 

bcfan

Member
Wrz 22, 2009
1
0
0
Bardzo dobra babka. Wczoraj upiekłem i już prawie nic nie zostało
icon_smile.gif

Zastanawiałem się czy nie ma pomyłki w czasie pieczenia, ale ciasto siedziało w piekarniku co do minuty.
babka_nutella_02.jpg