Biszkopciki bananowe

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
1/2 kostki masla
1 i 1/2 szkl cukru brazowego
3 wielkie/ 4 male banany
2 jajka
3 szkl maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
mleko

Cukier utrzec z maslem, dodac banany i zmiksowac na gladka mase.
Piekarnik rozgrzac do 350F (175C)
Dodawac mieszajac make z proszkiem, a jesli kreci sie ciezko - jajko.
Na koniec mleko.
Klasc lyzka na sucha blache i piec ok. 15 min.
Wyszly 64 nienajmniejsze ciasteczka.


Uwagi

zbadam dokladnie ile mleka, bo moglyby byc rzadsze. Ladniej by sie rozplynely - w rowne kolka.
Pewnie bede klasc nastepnym razem lyzka zupna, bo do ciasteczek - 30g jest w/g mnie za duza.
Pasuje mi bardzo sklejenie, ale nie bardzo jeszcze wiem czym. Moze byc na pierwszy rzut po prostu marmolada.

a poza tym ...... bardzo fajne ciasteczka
 

Załączniki

  • IMG_07451.JPG
    IMG_07451.JPG
    49.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
nigdy nie robiłam jeszcze biszkoptów
gruebel_2.gif

czy one mięciutkie wychodzą??
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Bardzo fajne. Te górki łyżka wyszły?
gruebel_2.gif

A biszkopty, to powinny być takie bardziej twardawe - takie sa najlepsze
icon_mrgreen.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Racja. Dla mnie biszkopty musza byc suche i twardawe, kiedys takie sie dawalo dziecku w lapke i meczylo dobre kilka minut.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nazwalam je biszkopcikami, bo miekkie wychodza. Brzeg tylko maja lekko chrupiacy.

i bardzo szybko znikaja. Malzon jakas ilosc hurtowa porwal do pracy
icon_rolleyes.gif

gorki wychodza od proszku do pieczenia
mleka byla chlapka czyli 2-3 lyzki, ale to trzeba wypracowac, bo gestosc zalezy tez od wielkosci bananow.
dzis zrobie partie z wiorkami kokosowymi, albo jutro jak tam sie uda...
 

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
zrobiłam:)
Od razu zrobiłam z podwójnej pporcji.
Super biszkopciki. Przekładałam zgodnie z sugestią.
I część z marmoladą - najlepiej czuć smak bananów w cieście a kwaskowata marmolada ładnie podkreśla smak.
II część z kajmakiem( mleko skondensowane ugotowane) - najlepsze wrażenia, ale nie wolno przesadzić z warstwą kajmaku.
III część z bananami w czekoladzie (banany ugotowane w polewie czekoladowej) - rewelacyjne tego samego dnia, następnego już nie tak fajne, ale to kwestia polewy, moja po zastygnięciu zrobiła się za twarda, ale jakby podgrzać biszkopciki w mikrofali ...
lecker.gif

IV część z masą bananową (ugotowane banany wymieszane z masłem) - dobre, ale ostateni w konkurencji, brakowało kontrastu.

W zależności od masy były jeszcze pofarfoclowane polewami, zawsze mam problem z rozróżnieniem co czym nadziałam więc tym razem każdy rodzaj inaczej ozdobiłam. Kajmak- cienkie paski polewy, banany i czekolada kropki:), marmolada esy-floresy, same banany cukier puder.

Na pewno będzie powtórka.
mniam.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciesze sie.

u mnie tez weszly na stale - dla Kuby do szkoly.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wlasnie myslalam o kwaskowatej marmoladzie: dla kontrastu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
takie co to trzeba zuzyc natychmiast mozna jeszcze natychmiast zamrozic
icon_wink.gif


mam jeszcze przepis na utylizcje bialek w brownies, ale musze wyprobowac zanim puszcze w obieg.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tak szybko nie
jutro caly dzien szkolenie, potem urodziny Kuby
poniedzialek, wtorek i sroda zajete nieco
jak nie bedzie ochoty i okazji w niedziele to dopiero czwartek.