Drożdżowe warkocze z orzechami włoskimi

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
479874602_da969e5f56.jpg

ciasto:
250 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 torebka drożdży instant
duża szczypta soli
45 g cukru pudru
1 cukier waniliowy (16 g)
450 g mąki

masa:
75 g miękkiego masła
30 g brązowego cukru
75 g drobno zmielonych orzechów

1 jajko lub trochę mleka do posmarowania

sposób przygotowania:

1. Mleko z masłem podgrzać w rondelku. Kiedy masło się całkowicie rozpuści odstawić do wystygnięcia.
2. Dodać drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut.
3. Dodać sól, cukier (waniliowy + puder) i mąkę. Wyrabiać 5 minut (mikser radzi sobie z tym znakomicie!).
4. Ciasto włożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Przygotować pastę orzechową. W tym celu w rondelku podgrzać masło i cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie dodać orzechy. Dobrze wymieszać.
6. Ciasto odgazować, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość 3-4 mm, posmarować połową pasty orzechowej. Prostokąt składamy biorąc za krótszy bok do środka zakrywając 1/3, a następnie bierzemy z drugiej strony i zakładamy do środka. Powinniśmy otrzymać długi prostokąt składający się z 3 warstw oddzielonych masą.

061117024129215402.jpg

7. Złożony prostokąt tniemy w poprzek na małe prostokąty o szerokości 3 cm. Każdy z tych prostokątków nacinamy (nie do końca) dwa razy tak, aby zapleść warkocz. Końce warkocza zawijamy do spodu. Układamy na blasze.

061117024223215404.jpg

8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
9. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
10. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 C.

Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły od spodu!

Kroiłam na trochę większe prostokąt ok. 5cm szerokości i wyszło mi dzisiaj 10 szt.
 

Załączniki

  • 479874602_da969e5f56.jpg
    479874602_da969e5f56.jpg
    44.9 KB · Wyświetleń: 4
  • 061117024129215402.jpg
    061117024129215402.jpg
    24.1 KB · Wyświetleń: 3
  • 061117024223215404.jpg
    061117024223215404.jpg
    28 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Śliczne!
mniam.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ale świetne. I ciacha i instruktaż
daumen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mmmm....piekne i smakowite!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O mamo, kolejne co kuszą soją doskonałością
icon_eek.gif
mniam.gif
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Oj lubię Twoje przepisy, zawsze się udają.
anbetung.gif
Przy tym domownicy zmusili mnie, żebym zostawiła ciasto w formie długich warkoczy. Wg. mnie miałam za dużo tłuszczu, ale zostałam zakrzyczana,że oni by innych nie zjedli. Dzięki za zdjęcia, ułatwiają sprawę.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie rozumiem troche... ten duzy prostokat pokroic na takie ciupenkie 3 cm i dopiero kazdy 3 centymetrowy jeszcze na trzy czesci naciac?? cos chyba nie tak?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Piekne...
gruebel_2.gif
Szkoda ze tak goraco, ale jak sie ochlodzi, zrobie na pewno.
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Wyglądają (i na pewno smakują
icon_smile.gif
) znakomicie. Chciałabym jutro zrobić, ale mam 2 pytania:
1. co to znaczy "odgazować" ciasto?
2. czy mogę użyć świeżych drożdży (i ile)?
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Dziekuje bardzo.

Co prawda troche za późno, ale zawsze ;) Przynajmniej wiem, że drożdży dałam dobrą ilość.

Orzechów nie miałam, zrobiłam bez nadzienia - tez były pyszne, wszyscy chwalili
icon_smile.gif
Tylko czas i temperatura mi się nie zgadzają - ja piekłam 18 min/190C, i nic sie nie przypalało, tak jak przed tym ostrzega villanelle.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam z nadzieniem makowym- ta plecionka daje taki efekt, ze sie te drozdzowki oczami je, sa niesamowicie dekoracyjne a poza tym bardzo smaczne! na pewno powtorze!
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
No właśnie i je się je w tempie formuły 1.
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
ale cudo
icon_smile.gif
, musza byc pyszne,
musze koniecznie zrobic, dzieki wielkie z odgrzebanie przepisu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: