Ciasto z cukinią

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Przepis pochodzi z Kanady, a jest autorstwa cioci mojego meza. Ciasto pieknie pachnie wanilia i jest bardzo smaczne!

4 lub 5 calych jaj
1 maly kubek (filizanka) cukru
- autorka przepisu uzywa zwykle miarki kanadyjskiej, wiec nie potrafila powiedziec ile gram, ani ml, ale na pewno mniej niz 250 ml

Ubijamy dobrze mikserem, nastepnie cienkim strumieniem wlewamy:
1 maly kubek oleju (jesli dodamy 5 jaj to mozemy zmniejszyc ilosc oleju), caly czas ubijamy.

Nastepnie dodajemy:
2 lyzeczki aromatu waniliowego,
1 lyzeczke cynamonu.


2 male kubki maki pszennej razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej

Dodajemy stopniowo do ciasta, caly czas ubijajac, na koncu dodajemy :

2 male kubki utarkowanej cukini (ze skorka, na tarce o duzych otworach)

Przekladamy do duzej keksowki wysmarowanej maslem lub olejem i wysypanej maka.
Pieczemy w temp. okolo 180º.

Zaleta tego ciasta jest to, ze jest malo pracochlonne i robi sie bardzo szybko. Pieklismy wczoraj, zdjecia ponizej:

Imagem_006.jpg

Imagem_004.jpg
 

Załączniki

  • Imagem_006.jpg
    Imagem_006.jpg
    48.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Imagem_004.jpg
    Imagem_004.jpg
    67.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Z cukinią
icon_eek.gif


No to będę musiałam poeksperymentować.