- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Przepis pochodzi z Kanady, a jest autorstwa cioci mojego meza. Ciasto pieknie pachnie wanilia i jest bardzo smaczne!
4 lub 5 calych jaj
1 maly kubek (filizanka) cukru - autorka przepisu uzywa zwykle miarki kanadyjskiej, wiec nie potrafila powiedziec ile gram, ani ml, ale na pewno mniej niz 250 ml
Ubijamy dobrze mikserem, nastepnie cienkim strumieniem wlewamy:
1 maly kubek oleju (jesli dodamy 5 jaj to mozemy zmniejszyc ilosc oleju), caly czas ubijamy.
Nastepnie dodajemy:
2 lyzeczki aromatu waniliowego,
1 lyzeczke cynamonu.
2 male kubki maki pszennej razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
Dodajemy stopniowo do ciasta, caly czas ubijajac, na koncu dodajemy :
2 male kubki utarkowanej cukini (ze skorka, na tarce o duzych otworach)
Przekladamy do duzej keksowki wysmarowanej maslem lub olejem i wysypanej maka.
Pieczemy w temp. okolo 180º.
Zaleta tego ciasta jest to, ze jest malo pracochlonne i robi sie bardzo szybko. Pieklismy wczoraj, zdjecia ponizej:

4 lub 5 calych jaj
1 maly kubek (filizanka) cukru - autorka przepisu uzywa zwykle miarki kanadyjskiej, wiec nie potrafila powiedziec ile gram, ani ml, ale na pewno mniej niz 250 ml
Ubijamy dobrze mikserem, nastepnie cienkim strumieniem wlewamy:
1 maly kubek oleju (jesli dodamy 5 jaj to mozemy zmniejszyc ilosc oleju), caly czas ubijamy.
Nastepnie dodajemy:
2 lyzeczki aromatu waniliowego,
1 lyzeczke cynamonu.
2 male kubki maki pszennej razowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
Dodajemy stopniowo do ciasta, caly czas ubijajac, na koncu dodajemy :
2 male kubki utarkowanej cukini (ze skorka, na tarce o duzych otworach)
Przekladamy do duzej keksowki wysmarowanej maslem lub olejem i wysypanej maka.
Pieczemy w temp. okolo 180º.
Zaleta tego ciasta jest to, ze jest malo pracochlonne i robi sie bardzo szybko. Pieklismy wczoraj, zdjecia ponizej:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: