Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej*

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
zielone szparagi jeden pęczek
1 paczka 100g szynki szwardzwaldzkiej
garść orzeszków pini
oliwa z oliwek

Szparagi zblanszować 3 minuty, po 2-3sztuki zawijać w pasterek szynki , ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą z oliwek, posypać orzeszkami, zapiekać 20 minut w 200 stopniach aż szynka się zrumieni.
Bardzo dobre.
Przepis podała na forum kuchnia-galeria Brobot.
PICT3276.JPG
 

Załączniki

  • PICT3276.JPG
    PICT3276.JPG
    97.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
Wymyśliłam coś podobnego z białych szparagów, tylko z nerkowcami:

szparagi_z_szynk__i_nerkowcami.jpg

Oprócz nerkowców dałam nieco wiórków masła i kilka łyżek białego wina na dno naczynia.
Chłopakom na koniec posypałam startym cheddarem.
 

Załączniki

  • szparagi_z_szynk__i_nerkowcami.jpg
    szparagi_z_szynk__i_nerkowcami.jpg
    90.9 KB · Wyświetleń: 0