- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Fasolka po bretońsku
szybka i pyszna
na 2-3 osoby
biała lub czerwona fasola w puszce
cebula
3 plastry boczku wędzonego
parówki lub kiełbasa
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
czosnek granulowany - szczypta
sól i czarny pipierz - do smaku
koncentrat pomidorowy - 2-3 czubate łyżeczki
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1. Fasolę przelać do rondelka wraz z zalewą. Dodać ok. 3/4 - 1 szkl wody, zagotować.
Dodać majeraek roztarty w dłoniach, kminek, kolendrę, pieprz, sól, czosnek.
2. Dodać pokrojony w paseczki i podsmażony boczek i pokrojoną kiełbasę lub parówki.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Gdy jest gotowa, dodajemy na patelnię mąkę, i robimy zasmażkę (razem z cebulą).
Zagęszczamy fasolę, mieszając energicznie. (Zagęszczamy w sumie też wg uznania - jedni lubią rzadkie, inni gęściejsze )
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawa nie wymaga długiego gotowania, jest już GOTOWA!
Podajemy ze świeżym pieczywem
szybka i pyszna

na 2-3 osoby
biała lub czerwona fasola w puszce
cebula
3 plastry boczku wędzonego
parówki lub kiełbasa
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
czosnek granulowany - szczypta
sól i czarny pipierz - do smaku
koncentrat pomidorowy - 2-3 czubate łyżeczki
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
1. Fasolę przelać do rondelka wraz z zalewą. Dodać ok. 3/4 - 1 szkl wody, zagotować.
Dodać majeraek roztarty w dłoniach, kminek, kolendrę, pieprz, sól, czosnek.
2. Dodać pokrojony w paseczki i podsmażony boczek i pokrojoną kiełbasę lub parówki.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Gdy jest gotowa, dodajemy na patelnię mąkę, i robimy zasmażkę (razem z cebulą).
Zagęszczamy fasolę, mieszając energicznie. (Zagęszczamy w sumie też wg uznania - jedni lubią rzadkie, inni gęściejsze )
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawa nie wymaga długiego gotowania, jest już GOTOWA!
Podajemy ze świeżym pieczywem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: