Przepis do przetestowania. Na szczescie sa ochotnicy
Sposob wykonania nie jest typowo muffinkowy, ale tlumacze dokladnie. Byc moze ma to znaczenie.
MUFFINKI Z KWIATAMI CZARNEGO BZU
http://cuochidicarta.blogspot.com/2006/05/...lt-whitman.html
Skladniki na 12-14 sztuk
100 g maki kukurydzianej / najlepiej tej najdrobniejszej /
100 g maki pszennej
100 g masla
100 g cukru
2 jajka
1/2 torebki proszku do pieczenia / takiej na 500 g maki: pol torebki to 8 g /
150 ml mleka
3 lyzki suszonych kwiatow czarnego bzu
- wyjac maslo z lodowki
- mleko wlac do garnuszka, dodac kwiaty czernego bzu, zagotowac / wylaczyc jak tylko sie zagotuje /
- odstawic do wystygniecia
- przefiltrowac / dociskajac kwiaty do sitka: jesli nie, "wypija" za duzo mleka /
- utrzec maslo z cukrem, dodajac w kolejnosci jajka, make i mleko aromatyzowane czernym bzem
- przelozyc mase do formy muffinkowej / silikonowej lub wysmarowanej maslem i obsypanej maka: moze byc tez taka z papierowymi papilotkami /
- piec 20-25 minut w temperaturze 180°C
- ostudzic na tzw. kratce d ciast
- jesc od razu / lub przechowac w metalowej puszce /

Sposob wykonania nie jest typowo muffinkowy, ale tlumacze dokladnie. Byc moze ma to znaczenie.
MUFFINKI Z KWIATAMI CZARNEGO BZU
http://cuochidicarta.blogspot.com/2006/05/...lt-whitman.html
Skladniki na 12-14 sztuk
100 g maki kukurydzianej / najlepiej tej najdrobniejszej /
100 g maki pszennej
100 g masla
100 g cukru
2 jajka
1/2 torebki proszku do pieczenia / takiej na 500 g maki: pol torebki to 8 g /
150 ml mleka
3 lyzki suszonych kwiatow czarnego bzu
- wyjac maslo z lodowki
- mleko wlac do garnuszka, dodac kwiaty czernego bzu, zagotowac / wylaczyc jak tylko sie zagotuje /
- odstawic do wystygniecia
- przefiltrowac / dociskajac kwiaty do sitka: jesli nie, "wypija" za duzo mleka /
- utrzec maslo z cukrem, dodajac w kolejnosci jajka, make i mleko aromatyzowane czernym bzem
- przelozyc mase do formy muffinkowej / silikonowej lub wysmarowanej maslem i obsypanej maka: moze byc tez taka z papierowymi papilotkami /
- piec 20-25 minut w temperaturze 180°C
- ostudzic na tzw. kratce d ciast
- jesc od razu / lub przechowac w metalowej puszce /