Muffinki ananasowe

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Tłumaczenie na szybcika, a więc przepraszam za literówki. Moje muffki wyglądały z tego przepisu tak:

525962396_412611ec78.jpg

Mimo wszystko następnym razem pokombinowałabym z ilością tego masła (w oryginale 8 uncji). Tak poza tym wyszły b. dobre, jak ktoś lubi ananasy oczywiście
icon_biggrin.gif
.

składniki:
3 łyżki brązowego cukru
225 g masła, roztopionego i ostudzonego
225 g ananasów z puszki, drobno pokrojonych (lub rozgniecionych) i odsączonych
2 szklanki + 2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka o temp. pokojowej
3/4 szklanki maślanki
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Formy na muffiny delikatnie nasmarować masłem.

2. W małej miseczce dobrze wymieszać brązowy cukier z 2 łyżkami roztopionego masła. Tak przygotowaną cukrową mieszankę rozdzielić do 12 muffinowych foremek, po około 1 łyżeczce do każdej. Dokładnie pokryć dno. Tak samo postępujemy z ananasami. Do każdej foremki kładziemy po 1 łyżeczce ananasów, które delikatnie rozprowadzamy po dnie foremki. Odstawiamy na bok.

3. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odstawiamy na bok.

4. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, aż będą lekko spienione. Następnie dodajemy maślankę, ekstrakt migdałowy, pozostałe roztopione masło (w oryginale pisze, że pozostało tylko 6 łyżek tego masła) oraz ananasy. Mieszamy. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając całość tak, jak ciasto muffinkowe, czyli niezbyt dokładnie.

5. Uważając, aby nie naruszyć umieszczonego w każdej foremce cukru i ananasów, wypełniamy foremki ciastem do ¾ ich pojemności. Jeśli pozostanie nam ciasto możemy upiec je w dodatkowych foremkach lub w drugiej turze pieczenia. Piec 22 minuty lub do momentu, aż będą złocisto brązowe, a ich wierzch będzie zaokrąglony. Wykałaczka wbita w muffinkę powinna być w miarę sucha oblepiona kilkoma okruszkami.

6. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia na 15 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągnąć je z foremki, dbając o to, aby nie uszkodzić ananasowego spodu. Podawać odwrócone spodem do góry. Jeśli zamierzamy je przechowywać przez dłuższy czas (do 2 dni), przed włożeniem ich do woreczka należy je całkowicie ostudzić!

dodatkowe informacje:
1. Podczas przygotowania zabrakło mi cukru do wyłożenia spodów, więc dorobiłam go mniej więcej połowę.

2. Pozostałe roztopione masło dodałam w całości do ciasta, choć jego konsystencja zależy od mąki.
 

Załączniki

  • 525962396_412611ec78.jpg
    525962396_412611ec78.jpg
    36.6 KB · Wyświetleń: 0

vea

Member
Cze 16, 2007
33
0
6
nie jestem specjalną fanką ananasa, dlatego tak długo zwlekałam ze zrobieniem tych muffin
dump.gif
zdecydowanie żałuje że tyle czekałam
icon_wink.gif
są po prostu idealne, niezbyt słodkie, lekko suche ciasto,w połączeniu z bardzo słodkim i wilgotnym spodem... poezja
lecker.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dawno nie zaglądałam na forum, ale bardzo sie cieszę vea, że spróbowałaś.
 

Eliza

Member
Paź 25, 2006
16
0
0
Ja też wypróbowałam - pięknie wyglądają a karmelowo-ananasowy spód nadaje im niezwykły smak.
Zmniejszyłam ilość masła - rozpuściłam 125 g, z czego 8 łyżek dodałam do ciasta (najpierw 6, ale wydawało mi się zbyt gęste) a resztę wymieszałam z 7 łyżkami cukru.
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Villanelle - dziekuje za przepis, okazal sie moim podstawowym, do kombinowania.

Odkrylam tez ich wersje super hiper ekstra light

rzecz jasna przypadkiem.
Pieklam je w zeszlym tygodniu, ale tak sie zagadalam ze znajoma, ze zapomnialam dac masla i cukru.
Polane miodem byly boskie.
p.s. robilam je tez z brzoskwiniami z puszki - pycha
icon_smile.gif
 

DziaMa

Member
Lip 19, 2007
60
0
0
pytanie, można użyć suszonych ananasów?
icon_smile.gif
mam na nie smaczka.
 

DziaMa

Member
Lip 19, 2007
60
0
0
rozumiem, że pyszniuchne xD muszę, muszę, muszeeeee zrobić
mniam.gif
icon_mrgreen.gif